Ekonomi

Sabah yazarı: Enflasyonda baz etkisi dönemi sona erdi

09 Temmuz 2023 09:45

Sabah yazarı Nurullah Gür, enflasyonda baz etkisi döneminin sonuna gelindiğini yazdı.

Gür, "Baz etkisinde seri sonuna geldiğimizi söyleyebiliriz. Haziran verileri, negatif trendin yatay bir seviyeye dönüşmeye başladığını gösterdi. Önümüzdeki aylarda, enflasyonda yılın ilk yarısındaki gibi büyük düşüşlerin artık görülmeyeceğini söyleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Nurullah Gür, döviz kurlarında yaşanan hareketin beklentilerin üzerinde olduğunu hatırlatarak, kurlardaki artışın enflasyonist yansımaları olacağını belirtti.

Gür, şu değerlendirmeleri yapıldı:

"Kurdaki bu hareketin enflasyonist bir etkisi olacaktır. Benzer şekilde asgari ücret zammının da öyle… Öncül etkileri bayram çıkışında deneyimlemeye de başladık. Son günlerde mal ve hizmet fiyatlarında hissedilir artışlar yaşandı.

Bu hafta enflasyonu etkileme potansiyeli yüksek başka gelişmeler de vardı. Seçim döneminde verilen sözlerden biri memur maaş zammıydı. Beklenen oldu.

Asgari ücretin ardından memur maaşlarına da hatırı sayılır bir artış yapıldı.

Bu hamleler, ücretli çalışan kesimin enflasyon altında ezilmesini engellemek adına makul adımlar. Ancak, bu artışların enflasyon açısından olumlu sinyaller olmadığını unutmayalım."

Yazının tamamı için tıklayın