Gündem

Sabah yazarı Dilek Güngör, fiyat artışları için Osmanlı'daki sistemi istedi: Nas varsa, narh da olsun

"Fahiş fiyat konusunda spekülatif artışları durdurmak için ne gerekiyorsa yapılsın"

23 Kasım 2022 07:52

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, hükümetin gıdadaki fiyat artışlarında başarısız olduğunu belirterek, alınan önlemlere karşın, fahiş fiyatların sürdüğünü dile getirdi. Osmanlı dönemindeki "narh" sistemini örnek veren Güngör, "Çarşı ve pazarlardaki mallar, ancak devletin belirlediği fiyat aralığında satılabiliyordu. Örneğin filanca ürün için en düşük limit 10, en yüksek fiyat 20 akçe denilirdi, bu aralık dışına kimse çıkamazdı. Günlük ve mevsimlik narh uygulamalarının yanı sıra savaş, kıtlık ve doğal afet gibi durumlarda da bu sistem ekonomik hayatı düzenliyordu" diye yazdı.

Serbest piyasa sisteminin Türkiye'de hep ters yönde işlediğini kaydeden Güngör, "Ucuzluk ve kalitede rekabet getirmesi gerekirken aşırı kazanç şekline dönüşmüyor mu? Fiyatların sadece yukarı yönlü güncellendiği bir yer olmuyor mu?
Üstelik, birçok ülkede benzer uygulamalar var. Macaristan yaptı, Fransa marketlerde fiyat sabitledi, AB enerjiye tavan fiyat getirdi. O yüzden bırakalım, önce fahiş fiyat konusunda spekülatif artışları durdurmak için ne gerekiyorsa yapılsın. Nas varsa narh da olsun" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...