Ekonomi

Sabah yazarı: Depremle yıkılan illerde iş ve aş derdi ile koşanların "moral motivasyonunu" takviye etmek gerekiyor

23 Şubat 2023 11:03

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, "Deprem yaşayan illerden zorunlu olarak başlayan göç trafiği, bu şehirlerimizdeki "nitelikli insan kaynağı açığı" açısından kaygı yaratan boyutlara ulaşmak üzere. Hem beyaz hem de mavi yakalı nüfusun kentlerden ayrılması yakın gelecek için başlı başına bir sorun. Doktorundan mühendisine, ustasından teknikerine kadar kilit personelin batıya doğru akın etmesi, depremin sosyal ve ekonomik dokudaki tahribatını giderme gayretlerini sekteye uğratabilir!" yorumunu yaptı. 

Müderrisoğlu, yazısında, "Yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılan merkezlerde sanayide çarkların dönmesi, esnafın dükkanını açabilir duruma gelmesi çok ama çok mühim. Bu canlanma iradesi aynı zamanda hayata tutunmayı ve yaraları sarmayı da beraberinde getirecektir. Oysa bugün sahada zorlu gerçeklerle yüzleşmek durumunda kalıyoruz. Nasıl mı? Depremle yıkılan illerde iş ve aş derdi ile koşanların "moral motivasyonunu" takviye etmek gerekiyor. Tabii bir diğer mesele de, 'deneyimli iş gücü kaybı!'  ifadesini kullandı. 

Müderrisoğlu, şunları kaydetti:

"Şu anda... Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana ve Hatay'dan işçilerle ailelerini transfer eden, onlara barınma ve iş imkânı sağlayan kimi sanayicilerin, bu isimlerle kontratlar yapmakta olduğuna dair duyumlar giderek artıyor. Kalifiye iş insanlarını olabildiğince erken bir tarihte tekrar memleketlerine döndürmeyi istemekle, onların aklını çelip batıdaki fabrikasına kazandırma senaryosu yazmak arasındaki farka biz "ahlaki fay kırığı!" diyoruz. "