Gündem

Sabah yazarı Ardıç: Sultanahmet Meydanı, 500 yıldan fazladır bir Osmanlı meydanıdır, İstanbul'un da bir Osmanlı şehri olduğu gibi

"Kimliğini değiştirmeye hiçbir düşmanın gücü yetmedi, belediyenin mi yetecek?"

30 Eylül 2022 08:44

Sabah yazarı Engin Ardıç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Büyük Hipodrom" projesini eleştirdi. Ardıç, "O meydan beş yüz yıldan fazladır bir Osmanlı meydanıdır. İstanbul'un da bir Osmanlı şehri olduğu gibi. Kimliğini değiştirmeye hiçbir düşmanın gücü yetmedi, belediyenin mi yetecek?" düşüncesini dile getirdi.

Ardıç yazısında, "Büyük Hipodrom Projesi' eksikti... İstanbul Belediyesi, Sultanahmet Meydanı'nı oluşturan Bizans hipodromundan "geride kalanları" ortaya çıkarmak için çalışmalar başlatacakmış... Ne ola ki bunlar? 'Ortadakileri' biliyoruz, zaten orada durup duruyorlar: Dikilitaş, burma sütun, bir de eski ticaret mektebinin istinat duvarı. Bunun iki yanında yani atların koşu parkurunda zaten kalıntı olamaz.Başka bir kalıntı yoktur, ancak "temsili" resimler vardır, "herhalde böyle olsa gerekti" kabilinden... Neyin nesini ortaya çıkaracaksınız?" ifadesini kullandı. 

Ardıç şunları kaydetti:

"O meydan beş yüz yıldan fazladır bir Osmanlı meydanıdır.İstanbul'un da bir Osmanlı şehri olduğu gibi.Kimliğini değiştirmeye hiçbir düşmanın gücü yetmedi, belediyenin mi yetecek? Genel başkanınızın Orta Anadolu Ambalaj Kenti projesi bile bu kadar abuk değildi... Siz onu bırakın da, sevgili sınıf arkadaşım Baba Şiş Ülgür, Çanakkale'de şu Adalet Tanrıçası heykelini bitirsin. O da Yunanistan'ın hoşuna gidebilir. Orada da eski Yunan tanrılarına tapan manyaklar türedi. Bununla da oy istersiniz ne güzel."