Gündem

Sabah yazarı Altınok: Hukuk sistemimizin, katilleri özellikle de kadın katillerini korumak üzere örgütlenmiş bir mekanizma olduğunu söylemek olacak iş mi?

"Adalet, kadınmış, erkekmiş ayırmaz, 'kitaba' bakar"

26 Haziran 2022 14:29

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı'ya verilen haksız tahrik indiriminin tartışılmasına ilişkin olarak, "Bırakın insan öldürmeyi, ağaç yakmanın bile "vahşice" olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Peki ancak kararlarıyla konuşan hâkimlerin bize katılmadığını nereden biliyoruz? Yeryüzünde bir tek kendimizin vicdan sahibi olduğunu mu düşünüyoruz? Ya da istinafıydı, Yargıtay'ıydı derken tüm hukuk sistemimizin, katilleri özellikle de kadın katillerini korumak üzere örgütlenmiş bir mekanizma olduğunu söylemek olacak iş mi?" görüşünü savundu. 

Altınok yazısında, "Kaldı ki konumuz ahlaki bir tartışma değil, hukuk konuşuyoruz. Adalet, kadınmış, erkekmiş ayırmaz. 'Kitaba' bakar. Bu yüzden adaletin sembolü Themis'in gözleri bağlıdır. Elindeki kitap da mahkemelerin görevinin kamuoyunu tatmin etmek, davaları medyada görmek değil, yasalara uygun kararlar almak olduğunu anlatır.Themis'in ayağındaki yılana gelince.. O da toplumdaki kötülükleri simgeler. Ve bu kötülüklere, adaletin yerini bulmasını, hak edenin hak ettiği kadar ceza almasını engelleyen tüm 'yılanlar' dahildir. Bu tarz davalarda tribünlere oynamayı alışkanlık haline getiren, "Ama öldürülen bir kadın, şu meslekten, bu ırktan, o dinden, falanca görüşten, dosyaya bakmaya ne gerek var" diyerek bindikleri dalı kesen meslektaşlarıma ve siyasilere hukukun bir gün kendilerine de lazım olacağını hatırlatırım." ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN | Pınar Gültekin cinayetinde tartışılacak gerekçe: Amacı eziyet değildi, ölmediğini anlamamış olabilir