Politika

Saadet ve Gelecek Grubu | Davutoğlu'ndan Erdoğan'a 50+1 tepkisi: Eski bir arkadaşı olarak söylüyorum; onu nefsi, kibri aldatıyor

22 Kasım 2023 09:57

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Kim 50+1'i getirdi. Siz getirdiniz. Şimdi o gücü kaybettiniz.  Anayasa bu şekilde değiştirilemez." dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Devlet dediğiniz şey yapboz tahtası değildir. 50+1 tartışması üzerinden size kısa bir tarih arka planı vereceğim. Sayın Erdoğan, 50+1 konusunda aldatıldığını söylüyor. FETÖ konusunda da aldatıldığını söylemişti. Birileri, Sayın Erdoğan'ı 50+1 konusunda aldatmış. Ya Allah aşkına devlet adamı aldatılmaz. Devlet adamı ufku görür." şeklinde konuştu

Saadet ve Gelecek Partisi Liderleri partilerinin ortak grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Toplantıda ilk olarak konuşan Karamollaoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Bugün değil tabii, yirmi küsur senedir. Ama her seferinde çözeceğiz derken maalesef farklı problemlerin ortaya çıkmasına vesile oluyor. Ben de buna şaşırıyorum. Anayasa değiştiriyorlar, yarım bırakıyorlar. Kanunlarda değişiklik yapıyorlar, yarım bırakıyorlar. Ücretleri düzenleyeceğiz diyorlar, yarım bırakıyorlar. Hangi konuyu ele alırlarsa alsınlar, bir tanesi de dört dörtlük olsun üzerinde tekrar müzakere, münakaşa yapılmasın desek öyle bir maddeyi bulmak neredeyse imkansız hale geliyor. Bir de keyfilik var. Bir takım değişiklikleri yapıyorlar. Aradan biraz zaman geçtikten sonra, yok bu da olmuyor. Anayasadaki şimdi değişiklik gibi. Önce 50+1, şimdi geliyor; “Yok ya, 50+1, bizim bunu yakalamamız mümkün değil ki. Biz bu sefer 40+1 gibi bir neticeyi anayasa değişikliği olarak geçirelim.” diyorlar. Allah bu millete acısın. Cenab-ı Hak sürüklendiğimiz bu badireden bir an önce kurtulmayı hepimize nasip etsin.

"Kendini savunma hakkı içine çocuk katilliği girer mi?

Dünyada böyle bir manzarayla hiç karşılaşıldığı kanaatinde değilim. Bugün hepimizin gözleri önünde hanelerin, hastanelerin, evlerin nasıl bombalandığını hepimiz görüyoruz. Ancak çocukları katletmeyi, okulları bombalamayı her yere saldırmayı kendileri için önemli gören bir anlayış , özellikle batı aleminde normal adlediliyor. Herkesin kendini savunma hakkı varmış. Kendini savunma hakkı içine çocuk katilliği girer mi?

İslam ülkeleri birliğinin durumuna baktığımızda içimiz acıyor. Yöneticileri sadece seyirciler. Filistin bombalanırken şenlikler düzenleniyorlar. Biz bu hale düşmüşsek batı için söylediğimiz sözleri bir yana kaldırmamız gerekiyor. Bizim kardeş kabul ettiğimiz ülkelerin başında bulunan insanlar kendi hassasiyetlerini kaybetmişlerse vay halimize.

Bizi yönetenlerin hali bizi daha fazla yaralıyor. İktidar kendi üzerine düşen hiçbir etkili adımı atmıyor. Yeri geldiği zaman müdahale etme imkanına sahip. Sayın Cumhurbaşkanı'nın farklı tavırları var. Halk, iktidar üzerine düşen görevi yerine getirmeyince miting yapar. Neden? ikaz etmek için. Peki iktidar ne için miting yapar? Bunu anlamak mümkün değil.

Büyük Ortadoğu Projesi aslında Büyük Ortadoğu Projesi değil, Büyük İsrail Projesidir. İsrail'in "vaadedilmiş" dediği toprakları alma projesidir.

Kadın kollarımız Türkiye'de ABD ve NATO üslerinin kapatılması için bir çalışma başlattı.

Batı eski, zalim kimliğine geri döndü. Uluslararası kuruluşlar bütün gücünü yitirdi, İslam alemi acz içine düştü, Türkiye sınıfta kaldı. Bu asırda yaşadığımız en büyük vahşet. Daha büyüğü de dünyanın sonu olur kanaatindeyim.

"Anayasa bu şekilde değiştirilmez"

Ülkemizde de bir çok problem var. Kim 50+1'i getirdi. Siz getirdiniz. Şimdi o gücü kaybettiniz. O da bitti şu an Bahçel'inin ortaya koyduğu tavırdan dolayı teşekkür ederiz. Anayasa değişikliği bu şekilde değiştirilemez."

Ahmet Davutoğlu: Erdoğan'ı nefsi, kibri aldatıyor

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Cumhurbaşkanına sesleniyorum itibarınızdan tasarruf edin, ama eğitimden tasarruf etmeyin. Halk açlık içindeyken bu kadar lüks içinde yaşamak devlet adamlığı değildir, millet adamlığı hiç değildir.

Devlet dediğiniz şey yapboz tahtası değildir. 50+1 tartışması üzerinden size kısa bir tarih arka planı vereceğim. Sayın Erdoğan, 50+1 konusunda aldatıldığını söylüyor. FETÖ konusunda da aldatıldığını söylemişti. Birileri, Sayın Erdoğan'ı 50+1 konusunda aldatmış. Ya Allah aşkına devlet adamı aldatılmaz. Devlet adamı ufku görür. Şimdi kim aldattı Sayın Cumhurbaşkanını?

50+1 için 1 sene önce "bunu değiştirmek vatana ihanettir" gibi ifadeler kullanan Cumhurbaşkanının danışmanı mı aldattı? Eski bir arkadaşı olarak söylüyorum, onu nefsi, kibri, kendisi aldatıyor. Onun bu zaafını bilen gruplar da devlete sızıyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı da 50+1'e karşı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı defalarca uyardım. Bunu şimdiye kadar açıklamadım. Ama 'Sen de oradaydın' diyenlere karşı artık bu görüşmeleri açıklamaya karar verdim.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne gelelim. Çok net söylüyorum, bu sistem bir devlet düzeni kurmak, korumak için kurulan bir sistem değil. İktidar sistemi kurmak için kurulan bir düzendir.