Ekonomi

S&P’den bankacılık uyarısı: Türkiye en riskli iki ülkeden biri

Türkiye, dış finansman riskleri nedeniyle 'kırılgan' olarak nitelendirildi

17 Nisan 2023 15:23

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu S&P, gelişmekte olan beş ülkenin bankacılık sistemlerinin potansiyel olarak dış finansman riskleri nedeniyle kırılgan olduğunu, en kırılgan iki ülkenin Türkiye ve Tunus olduğunu öne sürdü.

Standard & Poor’s (S&P), dış finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle baskı altında olan gelişen ülkelerin bankacılık sektörlerine ilişkin bir analiz yayımladı. Raporda, küresel likiditedeki değişimlere karşı bankacılık sistemlerinin potansiyel olarak kırılgan oldukları düşünülen beş ülke arasında Tunus ve Türkiye, en riskli iki ülke olarak sıralandı.

Raporda, dünyada faiz oranlarındaki artışın dış borçlar nedeniyle bankalar için yarattığı doğrudan riskler ve dış borcu olan şirketlerin ve kamunun bankalar için yarattığı dolaylı riskler ele alandı.

"Yüksek" dış borç uyarısı

“Türkiye kırılgan” ara başlığıyla yayımlanan bölümde, S&P analistlerinin baz durum senaryosunda beklenti “Hükümet ödemeler dengesi risklerini kontrol altında tutabildiği sürece, yenileme oranlarında ılımlı bir düşüş olsa da, Türk bankalarının dış finansmana erişimini sürdüreceği” yönünde oldu.

Analistler, 2022 sonu itibarıyla Türk bankalarının tahminen 144,2 milyar dolarlık “yüksek” dış borcu olduğunu belirtti.