Dünya
BBC Türkçe

S-400 ve F-35 krizi - Reuters'a konuşan ABD'li yetkili: Yaptırımlar konusunda değişen bir şey yok

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, yaptırım planının halen devrede olduğunu açıkladı

03 Temmuz 2019 13:11

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında G-20 zirvesinde gerçekleşen görüşme sonrası verilen mesajlara karşın, yaptırım planının halen devrede olduğunu açıkladı.

Ajansa konuşan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "S-400'lerin alımının gerçekleşmesinin, çok olumsuz sonuçuların olacağı konusunda defaatle açıklamalar yaptık" dedi. Aynı sözcü, olası yaptırımların, 'ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası' (CAATSA) kapsamında F-35 anlaşmasının askıya alınmasını içerebileceğini söyledi.

S-400 mü, F-35 mi? | "Türkiye'nin her ikisini de elde etmesine izin verilmeyecek" 

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Albay Mike Andrews da ajansa, "Değişen bir şey yok" açıklamasını yaptı. Sözcü Andrews, "Türkiye'nin almak istediği Rus yapımı S-400'ler, F-35 programı ile uyumlu değil. Türkiye'nin her ikisini de elde etmesine izin verilmeyecek" dedi.

Japonya'da haftasonu gerçekleşen G-20 zirvesinde Trump ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşme sonrası, "Yaptırım olmayacağını kendisinden dinledik" demişti. Trump ise S-400 sürecinin "karmaşık" bir konu olduğunu ve "sorun" teşkil ettiğini ancak aşılması için "farklı çözümlerin" gündeme gelebileceğini kaydetmişti.


TIKLAYIN - Erdoğan: ABD'nin yaptırım uygulamayacağını Trump'tan duymuş olduk

TIKLAYIN - Trump "Türkiye'ye adil davranılmadı” demişti, Beyaz Saray’dan açıklama geldi: Endişelerini dile getirdi

TIKLAYIN - Trump: Erdoğan Suriye'deki Kürtleri haritadan silmek istiyordu, 'yapamazsın' dedim yapmadı


Reuters haber ajansı, "Trump'ın bir muafiyet sağlayarak yaptırımları ertelemeyi deneyebileceğini ama bunun, Kongre'deki destekçilerini kızdırabileceğini" de yazdı.

F-35 savaş uçağı
Türkiye, anlaşma gereği 116 adet, F35 savaş uçağı elde etmeyi bekliyor.

"Türkiye için en iyi senaryoda, yaptırımlar belirsiz bir süre ertelenir"

FPRI isimli düşünce kuruluşunun başkanı olan Aaron Stein da, Trump'ın erteleme seçeneğini uygulayabileceğini söyledi:

"Sonuçta, Türkiye için en iyi senaryoda, yaptırımlar belirsiz bir süre ertelenir, Kongre buna kızar ama yakın bir gelecekte de Türkiye bir milyar dolardan fazla para ödediği savaş uçaklarını elde edemez"

Aaron Stein, ertelemenin 180 gün olabileceğini ve bu sürede yeni bir Patriot anlaşması için masaya oturulabileceğini de kaydetti.

Bloomberg: Türkiye yaptırımlara karşı askeri malzeme ve yedek parça stokluyor

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, olası yaptırımlara karşı, "Türkiye'nin F-16 parçaları dahil olmak üzere askeri malzeme stokladığını" yazdı.

TIKLAYIN - Bloomberg: Türk ordusu olası ABD yaptırımları sebebiyle yedek parça depoluyor

Ajansa konuşan yetkililer, stoklanan askeri malzemenin niteliği, nereden elde edildiği ve ne kadar yeterli olacağı konusundaki soruları yanıtlamadı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir