Gündem

EDAM Başkanı Ülgen: Trump, yaptırımları askıya aldırabilir ama yaptırımların ortadan kalkması zor

EDAM Başkanı Sinan Ülgen, Hakan Aksay'a Türkiye'nin dış politika ilişkilerini yorumladı

03 Temmuz 2019 15:41

NATO ülkesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini alması, Ankara-Washington ilişkilerini gerdi. Gerilimin sınırları ne olur? Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Derneği (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, Türkiye'nin dış politika ilişkileriyle ilgili Hakan Aksay'ın sorularını yanıtladı.

Sinan Ülgen, G20 zirvesinde Erdoğan-Trump görüşmesini yorumlamanın zor olduğunu dile getirdi. Ülgen, "Trump, tutumu sürekli değişen bir lider, Türkiye lehine gücünü kullanarak yaptırımları askıya aldırabilir, ancak yaptırımların tamamen kalkması gerçekçi değil" diye konuştu. 

Sinan Ülgen, Türkiye'nin S-400'leri alıp kullanmama seçeneğini mümkün görmediğine vurgu yaparak "Rusya'nın asıl amacı ABD-Türkiye ilişkisine darbe vurmak" dedi. 

Türkiye'nin geçmişteki dış politika tercihleri dolayısıyla kendini Doğu Akdeniz'den izole ettiğini ifade eden Ülgen, "Doğu Akdeniz'de Türkiye karşısında bir ittifak oluştu. Türkiye'nin bölgede gerilimi yükseltmesi de diplomasinin bir parçası" ifadelerini kullandı. 

Libya'daki gelişmeleri de değerlendiren Ülgen, Türkiye'nin Trablus yönetimini desteklediğini, ancak bu desteğin zaman zaman diplomasi dışı yöntemlere dönüştüğünü söyledi.