Dünya

Rusya ve Ukrayna arasında işgalin başından bu yana en geniş kapsamlı esir takası gerçekleşti

Esir takasının ardından Ankara ve Riyad'dan arabuluculuk açıklamaları geldi

22 Eylül 2022 07:39

T24 Dış Haberler

Ukrayna, Rusya’yla esir takası kapsamında 215 Ukraynalı ve yabancı vatandaşın serbest bırakıldığını açıkladı. Rusya ise Vladimir Putin’in yakını olan eski Ukrayna milletvekili Viktor Medvedchuk dahil olmak üzere 55 mahkumun serbest bırakıldığını açıkladı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Ukraynalı yetkililer Rus güçlerinin elindeki 215 Ukraynalı ve yabancı vatandaş esirin serbest bırakıldığını duyurdu. 

Serbest bırakılan Ukrayna tarafı savaşçı ve askerler arasında, Mariupol şehrinde Azovstal çelik fabrikasında sığınırken Rus güçleri tarafından yakalananların olduğu da belirtildi. 

Ukrayna ise buna karşılık Rusya’ya 55 kişi teslim etti. Rusya’ya teslim edilenler arasında Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin “vatana ihanetle” suçladığı, Putin’in yakını eski Ukraynalı milletvekili Viktor Medvedchuk da yer aldı. 

Esir takası, Ukrayna’nın Çernihiv şehrinde gerçekleşti. 

Reuters, bazı savaş esirlerinin Türkiye'ye getirildiğini aktardı
Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrskyi, Rusya'dan ayrılan Denys Prokopenko ve Serhii Volynskyi ile Türkiye’de görüştü

Ankara ve Riyad'dan arabuluculuk açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü Amerikan PBS kanalına verdiği röportajda 200 kişilik esir değişimi görüşmelerinde Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını söylemişti. Çarşamba günü de New York’taki Türkevi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yürüttüğüm diplomasi trafiği sonucunda Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesi bugün yapıldı” dedi.

Suudi Arabistan’tan da esir takasına ilişkin yapılan açıklamada Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın arabulucuğu sonucunda Rusya’nın 10 yabancı ülke vatandaşını serbest bıraktığı duyuruldu. 

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlattığı işgalden bu yana en geniş kapsamlı esir takası gerçekleşmiş oldu.