Dünya

Rusya: Ukrayna, 'kirli bomba' üretmenin son aşamasında

Ukrayna ve Batı, 'kirli bomba' iddialarına karşı çıkıyor

25 Ekim 2022 08:39

T24 Dış Haberler

Moskova, Ukrayna'nın bir 'kirli bomba' üretmenin son aşamalarında olduğunu belirtti. 

Pazartesi günü açıklamalarda bulunan Korgeneral Igor Kirilov, ''Elimizdeki bilgilere göre Ukrayna'daki iki organizasyona 'kirli bomba' üretmeleri için spesifik yönergeler verildi'' dedi.

Kirilov, ''Ukrayna'nın kendi toprakları üzerinde kitle imha silahları kullanmayı ve bu sayede dünya genelinde güçlü bir Rusya karşıtı kampanya başlatmayı hedeflediğini'' iddia etti.

Silahın radyoaktif elementler içerebileceğini iddia eden Rus Korgeneral, 'kirli bomba'nın kullanılması durumunda geniş bölgelerin radyasyondan etkilenebileceğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün, Ukrayna'da "kirli bomba" üretebilecek teknolojiye sahip bilim enstitülerinin bulunduğunu ileri sürerek, "Bu konuyu çözeceğiz. Bunun gibi bir provokasyonun engellenmesiyle meşgulüz" dedi.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan Rusya'nın iddialarının asılsız olduğunun görülmesi için Ukrayna'daki nükleer tesislere uzmanlar göndermelerini istediklerini ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski de iddiaları reddederek bunun "Rusya'nın böyle bir hazırlık içinde olduğunun işareti olabileceğini'' ifade etti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın 'kirli bomba' kullanabileceği iddiasını Britanya ve Fransa'dan mevkidaşlarıyla pazar günü yaptığı telefon görüşmelerinde dile getirmişti. 

ABD, Fransa ve Britanya bugün, Rusya'nın Ukrayna'nın kendi topraklarında kirli bomba (radyoaktif içerikli bomba) kullanmaya hazırlandığı yönündeki iddialarını reddederek, Rusya'da gerginliği artırmak için kullanılacak bahaneleri kabul etmeyeceklerini bildirdi.