Dünya

Rusya sınırlarına asker konuşlandırdı; komşu ülkelere kaçmaya çalışan erkeklere askere alım belgesi verildi

28 Eylül 2022 10:43

T24 Dış Haberler

Rusya'da kısmı seferberlik ilan edilmesinin ardından ülkeden askerlik çağındaki erkeklerin kaçmasını önlemek için Moskova'nın Rus sınırlarına askerler gönderdiği belirtildi.

Rus erkekler için ülkeden kaçmanın yolları azalırken, Federal Güvenlik Servisi'nin sınır bölgelerine zırhlı araçlar gönderdiği bildirildi.

Rus devlet medyasına göre ülkeden kaçmak için sınırda sırada bekleyen bazı Rusya vatandaşlarına askere alım kağıtları verildi. 

Salı günü Rusya'nın Gürcistan, Kazakistan ve Moğolistan'la olan kara sınırlarında trafik şişmeye devam etti. Gürcistan, 48 saati bulan sınır geçme sırası nedeniyle yaya geçişlerine izin vereceğini bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sınır kapayabilecekleri ile ilgili iddialara değinirken salı günü sınırı geçen Rusların 'umutsuz bir durumdan' kaçtığını ve güvenliklerinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Kremlin, sınır geçişlerini önlemek için sınırlarını kapayacağı iddialarını reddediyor. 

Rusya'dan kaçmaya çalışan erkekler kara yolunun yanı sıra hava yolunu da kullanıyor. Moskova'dan İstanbul ve Tiflis gibi şehirlere uçak bileti bulunamıyor.