Dünya

Rusya'nın sadece Ukrayna'ya karşı değil, bağımsız medyaya karşı savaşı da sürüyor: Novaya Gazeta'nın yeni projesi de engellendi

25 Temmuz 2022 14:40

T24 Dış Haberler

Rusya, Genel Yayın Yönetmenliğini Nobel Barış Ödüllü Dmitri Muratov'un yaptığı bağımsız gazete Novaya Gazeta'nın yeni projesinin internet sitesini de engelledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini eleştiren Novaya Gazeta gazetesi, Moskova'nın baskıları nedeniyle Mart ayında hem yazılı hem de internet yayınlarını durdurmak zorunda kalmıştı. 

15 Temmuz'da Novaya Gazeta ekibi, internet üzerinden de görüntülenebilen, "Novaya Rasskaz-Gazeta" isimli bir dergi yapmaya başlamıştı. Derginin ilk sayısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ideolojisini ve otoriterliğini ele alan bir analiz öne çıkmıştı.

Novaya Rasskaz-Gazeta'ya erişim, yayın hayatına başladıktan bir hafta sonra Rusya'nın telekom denetleme kurumunun savcılığa yaptığı başvuru ile engellendi.

AFP, Rusya'da VPN kullanmadan siteye erişim sağlanamadığını bildirdi.

Novaya Rasskaz-Gazeta'dan yapılan açıklamada, "Sitemiz doğduktan kısa süre sonra öldürüldü. 7 gün ve 9 saat boyunca ayakta tuttuk" denildi. 

Rusya'da savcılığın siteyi detay sunmadan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin "güvenilirliğine zarar vermekle" suçladığı ifade edildi. 

Derginin ekibi, basılı yayınlarını sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

Novaya Gazeta, Rusya'daki yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri hakkındaki haberleriyle ülkenin en çok takip edilen yayınlarından biriydi.