Dünya

Rusya'nın hava saldırılarının ardından Ukrayna'nın büyük bölümünde hâlâ elektrik, su ve ısıtma yok

26 Kasım 2022 11:00

T24 Dış Haberler

Rusya'nın ülkenin sivil altyapısını hedef alan saldırılarından sonra Ukrayna'nın büyük bölümünde hala elektrik, su ve ısıtma olmadığı belirtildi. 

Başkent Kiev'in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, 3 milyon nüfuslu şehirdeki hanelerin yaklaşık yüzde 60'ında elektrik olmadığını belirtti. Yapılan açıklamada ülke genelinde zarar gören elektrik hatları talebi karşılayamadığı için bazı bölgelerde de elektriklerin dönüşümlü olarak kesildiği ifade edildi. 

The Guardian'ın aktardığına göre mühendisler, Rus seyir füzelerinin zarar verdiği elektrik hatlarını tamir etmekte zorlanıyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, temel kamu hizmetlerinin kademeli olarak tekrar yürürlüğe girmeye başladığını ancak 15 bölgeye su tedarikinde sorun yaşandığı belirtildi. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, ekim ayından bu yana Rusya'nın Ukrayna'da sivil altyapıya yaptığı saldırının en az 77 kişiyi öldürdüğünü ifade etti. 

"Bu saldırılar yüzünden milyonlar çok zor şartlarda yaşamak zorunda kalıyor" diyen Türk, "Bu durum, uluslararası insan hakları hukukuna göre ciddi sorunlar yaratıyor" dedi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın sivil altyapıyı hedef aldığı ile ilgili açıklamaları yalanlamazken detay vermeden Ukrayna'yı Rusya'nın taleplerine uymamakla suçladı.