Dünya

Rusya lideri Putin, canlı yayında halktan gelen soruları yanıtlıyor: Enerji pazarındaki durumun ekonomimize hoş olmayan bir etkisi oldu

Putin, "Direkt Hat" isimli programda Rusya'nın dört bir yanından vatandaşların sorusunu yanıtlıyor

20 Haziran 2019 12:53

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her sene yayınlanan 'Direkt Hat' isimli programda canlı yayında halkın sorularını yanıtlıyor. 

Sputnik Türkçe'nin aktardığına göre ilki 2001'de düzenlenip gelenek hâline gelen bu programlarda Putin, sosyal ve siyasal sorunlardan kişisel yaşamına kadar çeşitli alanlarda kendisine yöneltilen soruları cevaplıyor.

Bu yıl Pervıy Kanal, Rossiya 1, Rossiya 24 televizyonları ile Mayak, Vesti FM ve Radio Rossii radyolarından canlı yayınlanan programın ne zaman biteceği önceden belirlenmiyor.

Direkt Hat programlarının en uzunu 2013'te düzenlenmiş, 4 saat 47 dakika sürmüştü. Geçen yılsa program 4 saat 20 dakika devam etmişti.

Bu yılki program Putin'in düzenlediği 17. Direkt Hat. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre program için bu yıl çağrı merkezlerine gönderilen soruların sayısı 1.5 milyonu aştı.

Rusya liderinin bu seneki programda ayrıca yerel sorunlar hakkında valiler ve belediye başkanlarıyla da canlı yayında görüşmesi bekleniyor.

Çağrı merkezlerine gelen sorulara bakılırsa, programda bu yıl siyasi gelişmelerden ziyade ekonomik ve sosyal sorunlara geniş yer ayrılacağı tahmin ediliyor. Zira yayınlanan soruların birçoğunun küçük şehirlerde maaşların düşük olması, anaokulu sayısının yetersiz olması ya da faturalardaki artışlar gibi ekonomik ve sosyal sorunlarla ilgili olduğu gözleniyor.

Bunların yanında Putin'e yöneltilmesi için gönderilen sorular içinde, saatini neden sol yerine sağ koluna taktığına ya da devlet başkanı olmanın zor olup olmadığına ilişkin daha kişisel sorular da yer aldığı görülüyor.

Programın süresiyse önceki senelerde olduğu gibi önceden belirlenmiş değil.

"Halkın gelirlerinde stabil bir iyileşme var"

Putin, ekonomik sorunlar nedeniyle zorluk çeken insanlar için yaşamanın ne zaman daha kolay hâle geleceği sorusu karşısında ise, ekonominin hem varlıklı kesim hem orta sınıf hem de yoksul kişilerin hayatında olumsuz etkilerinin olduğunu fakat halkın gelirlerinde stabil bir iyileşme izlendiğini söyledi.

Halkın gelirlerine ilişkin birtakım rakamlar veren Rus lider şöyle devam etti: "Beni televizyondan izleyen insanların, sözünü ettiğim maaşları almadıklarından dolayı kızmalarını istemem. Ben ortalama gelirlerden söz ediyorum. Kazanılan ücretler, sektörden sektöre ve bölgeden bölgeye değişim göstermekte."

"Enerji pazarındaki durumun ekonomimize hoş olmayan bir etkisi oldu"

Programın ilk sorularından biri beklendiği gibi ekonomi hakkındaydı. Putin, halkın gelirlerinin düşmüş olması hakkındaki soru karşısında şunları söyledi: "Enerji pazarındaki durumun, ekonomimize hoş olmayan bir etkisi oldu. Fakat gelirler yavaş yavaş artıyor. Reel gelirlerse kremi ödemeleri nedeniyle düşüyor. Merkez Bankası'nın buna dikkat etmesi gerek."

Sosyal medyada çok konuşulanlar arasına girdi

​Twitter üzerinden de Putin'e sorularını iletenler oldu. Bazıları Rusya liderinden girecekleri fizik sınavı için yardım isterken, bazıları da Rusya'nın kimi bölgelerinde emekliler için toplu taşıma ücretsizken kimi yerlerde ücretli olmasının nedenlerini sordu.