Gündem

Rusya: Kanal İstanbul, Montrö’yü değiştirmediği sürece Türkiye’nin meselesi

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Erkhov, Kanal İstanbul projesini Murat Yetkin'e değerlendirdi

27 Aralık 2019 10:40

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov, Kanal İstanbul projesinin gerçekleşmesi durumunda Montrö Boğazlar Sözleşmesini değiştirmeyeceğini, değiştirmediği sürece de bunun Moskova'nın değil, Ankara'nın meselesi olduğunu söyledi.

Gazeteci Murat Yetkin'e konuşan Erkhov, "Bu proje Türkiye için önemli bir konu. Şahsen bunu çok uzun vadeli bir proje olarak görüyorum; demek istediğim gerçekten geleceğe dair bir proje. Montrö Sözleşmesi ise Karadeniz için hukuki bir rejim kurmuştur. Bu hukuki rejim, sadece İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişi değil, kıyıdaş olan ve olmayan devletlerin Karadeniz’de bulundurabileceği toplam gemi tonajını da belirler. Yeni bir geçişin [Kanal İstanbul] varlığı bu rejimi [Montrö] değiştirmez. Montrö Sözleşmesi, Karadeniz’e giriş çıkışlarda uyulması gereken belli sınırlamalar getirir; yeni bir geçişin varlığı bu sınırlamaları değiştirmez" dedi.

Yetkin, "Erkhov, mülakat boyunca iki defa Kanal İstanbul’u “çok uzun vadeli” bir “gelecek projesi” gördüklerini vurguladı. Bence bu da diplomatik nezaket içinde, Kanal İstanbul’un yakın gelecekte yapılacağına ihtimal vermediklerini söyleme yoluydu" değerlendirmesinde bulundu.


Yetkin'in söyleşisinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz