Dünya

Rusya: İstanbul'da Moskova'nın önerileri büyük oranda desteklendi; Ukrayna'daki tahılın sevkiyatı konusunda anlaşma yakında tamamlanacak

15 Temmuz 2022 14:31

T24 Dış Haberler

Rusya, Ukrayna'da mahsur kalan tahılların dünyanın geriye kalanına taşınmasının önünü açacak belgenin "neredeyse" hazır olduğunu belirtti. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan cuma günü yapılan açıklamada, bu hafta Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcileri tarafından İstanbul'da yapılan toplantıda Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılması konusunda Moskova'nın tekliflerinin "büyük oranda desteklendiği" belirtildi. 

Bakanlık, "Karadeniz Girişimi hakkında çalışmalar yakında tamamlanacaktır" ifadelerini kullandı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,  çarşamba günkü toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Ukrayna tahılına ilişkin dörtlü toplantıda İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındığını bildirmişti. 

Akar, ''Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak'' demişti.

Rusya'nın Ukrayna'nın güney limanlarını işgal etmesinin ardından yaklaşık 25 ton tahılın ülkede mahsur kaldığı belirtiliyor.