Dünya

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu Tahran'da: Pezeşkiyan'la görüşecek

05 Ağustos 2024 15:35

Rusya'nın eski savunma bakanı ve mevcut Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, diplomatik temaslarda bulunmak üzere İran'ın başkenti Tahran'a gitti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da 31 Temmuz'da suikasta uğramasının ardından Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri ve eski savunma bakanı Sergey Şoygu'nun temaslarda bulunmak için Tahran'a gittiği açıklandı.

Reuters'ın Rusya'nın Interfax haber ajansından aktardığına göre, Şoygu, aralarında İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın da olduğu İranlı liderlerle görüşmelerde bulunmak üzere bugün Tahran'a gitti. Şoygu'nun, ziyareti kapsamında İran'ın ulusal güvenlik şefi ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Rusya, cuma günü bir açıklama yaparak Hamas liderinin öldürülmesini kınamış ve 'bu tür eylemlerin son derece tehlikeli sonuçlar doğuracağına' işaret etmişti. 

Ne olmuştu?

Sergey Şoygu'nun Tahran ziyareti, Orta Doğu'da gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşiyor. İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde Dürzilerin çoğunlukta olduğu Mecdel Şems beldesine yönelik füze saldırısında 12 çocuk hayatını kaybetmişti. İsrail, saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tutarken, Hizbullah iddiaları reddetmişti.

Bu saldırıdan üç gün sonra İsrail Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırı düzenlemiş, saldırıda hedef alınan Hizbullah komutanı Fuad Şükür ölmüştü. Bu saldırıdan saatler sonra ise Hamas lideri Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu başkent Tahran'da, Devrim Muhafızları tarafından idare edilen ve korunan bir misafirhanede uğradığı suikast sonucu ölmüştü. Hamas ve İran, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutsa da Tel Aviv yönetimi saldırının sorumluluğunu üstlenen resmi bir açıklama yapmadı.