Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Kuzey Kore lideri Kim bir arada; masada "silahlar", "uydular" var

13 Eylül 2023 08:17

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya'nın uzak doğusunda yerleşim noktalarının uzağında yer alan Vostochny Uzay Üssü'nde bir araya geldi. Görüşmede, Kuzey Kore'nin Rusya'ya Ukrayna'da kullanmak üzere silah sağlamayı taahhüt edeceği, Moskova'nın da Pyongyang'a uydu inşasında yardım etme sözü vereceği bir anlaşmaya varması bekleniyor. 

Rus haber ajansı RIA'nın paylaştığı görüntülerde iki liderin Amur bölgesindeki uzay üssünde el sıkıştığı yer alıyor. 

Kim'le silah desteğini konuşup konuşmayacakları sorulduğunda Putin, "tüm konuları" ele alacaklarını bildirdi. 

Rusya'nın Kuzey Kore'ye uydu inşa etmesinde yardımcı olup olmayacağı sorulduğunda ise Putin, "Bu yüzden buraya (uzay üssünde) buluştuk. Kuzey Kore lideri roket muhendisliğine büyük ilgi gösteriyor, uzayı geliştirmeye çalışıyorlar" dedi. 

Putin, Kim'e Rusya'nın en modern uzay üssü olan Vostochny'yi gezdirdi.

Rus devlet medyasına göre Putin, Kim'e, "onu gördüğü için çok memnun olduğunu" söyledi. Kim, daha önce yaptığı açıklamada, rejiminin Kremlin ile ilişkisinin "stratejik öneminden" söz etmişti.

İki lider, uzay üssünü gezdikten sonra oturup görüşmelere başlayacak.

Kim, dün zırhlı treniyle Rusya'ya gelmişti. 

Görüşme, Batı'nın Pyongyang'ın Rusya'ya Ukrayna'yı işgalinde kullanmak üzere silah sağlama kararı vermesinden endişe duyduğu bir dönemde gerçekleşiyor. 

ABD'nin silah satışının olası sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamayla ilgili Peskov, "Bildiğiniz gibi komşuluk ilişkilerimizde bizim için Rusya ve komşusunun çıkarları önemlidir, Washington'ın uyarıları değil" dedi. ABD, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah müzakerelerinin aktif olarak ilerlediğini belirtirken, Kim Jong Un'u, ülkesinin Rusya'ya Ukrayna'da kullanılacak silah sağlaması durumunda bedel ödeyeceği konusunda uyarmıştı.

Kuzey Kore resmi devlet haber ajansı KCNA'ye göre, Kim'e ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Choe Sun-hui'nin yanı sıra savunma sanayi ve askeri ilişkilerden sorumlu komünist parti yetkilileri de eşlik ediyor. 
 
Cephanelik sanayi departmanı direktörü Jo Chun-ryong'un heyette yer alması, silah sağlanmasının gündeme gelebileceği yorumlarını güçlendirdi. 
 
Bu ayrıca Kim'in 4 yıl sonra ve koronavirüs pandemisinin ardından gerçekleştirdiği ilk yurtdışı seyahati oldu. 

Kim, son olarak 2019'da, ABD ile Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanması için yapılan görüşmelerin çökmesinin ardından yine Vladivostok'a bir yurt dışı ziyareti gerçekleştirmişti. Bu Kim'in Putin'le yaptığı ilk zirveydi.