Gündem

Rusya’dan Kuzeydoğu Suriye’de dikkat çeken adım: Kobani’de askeri üs inşa etti

Rusya Uzlaşma Merkezi Direktör Yardımcısı Ignasyuk: Rusya Federasyonu ve Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri, Suriye-Türkiye sınırına yakın bölgede Kobani üssünün kurulumunu tamamladı

04 Ağustos 2024 10:45

Rusya, Arapların “Ayn el Arap”, Kürtlerin ise “Kobani” olarak adlandırdığı Türkiye sınırındaki Kuzeydoğu Suriye’nin en stratejik noktasına askeri üs kurdu. Yapımı tamamlanan üstte Suriye rejim askerleri de görev alacak.

IŞİD'in aylarca kuşatma altında tutmasına rağmen başarı elde edemediği Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi karşısındaki Kobani kentinin denetimi için Türkiye ve Rusya arasında yapılan görüşmelerden bugüne kadar sonuç alınamadı. Bölgenin kontrolüne yönelik Türkiye ile Rusya silahlı kuvvetleri arasında yakın zamana kadar devam eden ortak devriyelerin merkezinde yer alan Kobani, IŞİD’in bölgeden tamamen atılması sonrası Türkiye’nin yakın takibinde bulunuyor. Suriye rejiminin sınırlı varlığı ile PYD-SDG’nin kontrolü altında bulunan Kobani’den örgütü uzak tutmak ve bölgeyi kontrol etmek için Ankara ile Moskova arasında yapılan görüşmelerden bugüne kadar sonuç alınamadı.  

Suriye’de kalıcı barış ortamının sağlanması amacıyla Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmeler kapsamında rejimle muhalifleri bir araya getirme planı ise bugüne kadar hayata geçirilemedi. Bu gelişme sonrası “Astana Ruhu” kapsamında Ankara ile Şam arasında alt düzeyde başlayan heyetler arası görüşmelere ise halen devam ediliyor. Türkiye-Rusya anlaşması sonucu, Fırat Kalkanı Harekât bölgesi ile Suriye rejim bölgesi arasında bulunan Ebu Zendin Sınır Kapısı’nın 26 Haziran’da 4 yıl aradan sonra hizmete açılması sonrası liderler arası görüşmeye zemin hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yakın zamanda görüşme ihtimali üzerinde duruluyor.

Açıklama ile duyuruldu

İki lider arasında yapılması beklenen görüşme öncesi Rusya’nın bölgede Türkiye sınır hattı yakınında büyük bir askeri üs inşa etmesi dikkat çeken bir gelişme olarak öne çıktı. Rusya ile Türkiye arasında bir süredir devam eden, son dönemlerde giderek artan heyetler arası görüşmelerde Kobani (Ayn el Arap) üs kurulması konusunun da gündeme geldiği ileri sürülmüştü. Bölgeden ulaşan son bilgide ise bir süredir devam eden üs çalışmasının tamamlandığı bildirildi. Rusya’nın Suriye Uzlaşma Merkezi, “Rus güçlerinin Suriye rejim güçleri ile birlikte Halep’in doğu kırsalındaki Kobani’ye askeri üs kurduğunu” duyurdu.

Rusya Uzlaşma Merkezi Direktör Yardımcısı Albay Oleg Ignasyuk, geçen cuma günü yaptığı açıklamada, "Rusya Federasyonu ve Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri, Suriye-Türkiye sınırına yakın bölgede Kobani üssünün kurulumunu tamamladı" dedi.

Rus TASS ajansının haberinde ise askeri üssün kurulması amacı, “Çatışan taraflar arasındaki muharebe operasyonlarını durdurma sistemini izlemeye yönelik” sözleri ile ifade edildi.