Spor

Rusya'dan ikincilikle dönen milli yüzücü Beril Böcekler: Sorumluluğum yaşımdan büyük

Böcekler, Tokyo 2020 Olimpiyatları'na katılma hakkı elde etti

23 Temmuz 2019 10:16

Milli yüzücü Beril Böcekler, geçen günlerde Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen Avrupa Yüzme Şampiyonası'ndan ikincilikle döndü. Bu başarı sayesinde Olimpiyat A barajını geçen 15 yaşındaki milli sporcu, Tokyo 2020 Olimpiyatları'na katılma hakkı elde etti. Böcekler, “Artık üstümde büyük bir sorumluluk var. Bu yaşta bu sorumlulukla baş etmeye çalışacağım” diyor.

Gazete Duvar'dan Işıl Çalışkan'ın sorularını yanıtlayan 400, 800 ve 1500 metre serbest yüzmede Türkiye rekorlarının sahibi Beril Böcekler, serüveninin 6 yaşında yüzme öğrenmek amacıyla başladığını söyledi. Boğulma tehlikesi atlattığını ancak suyu sevdiği için bırakmanın hiç aklına gelmediği anlatan Böcekler, "Her yarış yüzdüğümde ismimi rekorların olduğu bölümde görmek gerçekten güzel bir duygu. Aldığım her rekor belgesinin değeri benim için önemli" dedi.

Okuldan çıkar çıkmaz direkt antrenmana gittiğini ve eve ancak 21:00’da varabildiğini ifade eden milli yüzücü, "22:00’dan sonra da çok yorgun olduğumdan hiç çalışasım gelmiyor ama yapmak zorunda olduğumun bilincinde olduğum için çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

"Her antrenman sonrasında özellikle kol ve bacaklarımda aşırı acı, ağrı ve yanma oluyor" diyen Böcekler, şöyle devam etti:

"Tabii antrenmanlara göre acılar ağrılar değişiklik gösterebiliyor. Biz ağır antrenmanlar yapıyoruz. Onun dışında bana kazandırdığı yanları omuzlarımın gelişmesi, boyumun uzamasında yardımcı olması ve de kaslarımın sıkılaşması…

Eğer yüzmeyi ağır bir spor olarak yapıyorsanız iyi gelen çok da bir psikolojik etkisi yok. Ama diğer bir yandan da antrenman yaparken psikolojiniz çok kötü oluyor, yoruluyorsunuz hatta ağlıyorsunuz. Bunun sonucunda bırakmak geliyor insana ama o başarıyı madalyayı aldıktan sonra bütün bu acılar ağrılar kötü psikolojiler unutuluyor. Geriye sadece anı yaşamak kalıyor."

Böcekler, "Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda ikincilik elde ettiniz. Nasıl bir yarış deneyimiydi sizin için?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Güzel bir yarış oldu benim için. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na gittiğimde heyecandan yüzememiştim. Ama bu benim için harika bir deneyim oldu. Heyecanımı, stresimi az da olsa biraz daha kontrol etmeyi öğrendim. Geçirdiğim en güzel yarışlardan bir tanesi olabilir.

Olimpiyat A barajı geçtiğimde mental olarak biraz rahatladım. Çünkü herkes bana o kadar çok güveniyordu ki güvenlerini boşa çıkaramazdım. Artık üstümde büyük bir sorumluluk var. Bu yaşta bu sorumlulukla baş etmeye çalışacağım.

Daha önümde yarışlar var. Sonra biraz tatil yapacağım. Tatil bittiği zaman asıl serüven başlayacak benim için.Uykusuz sabahlar, ağırlaşan antrenmanlar ve okulu birlikte götürmeye çalışacağım.Şu anlık planım bu."