Dünya

Rusya'dan Elon Musk'a 'cevap': Uzay ajansı Robocosmos'un başkanı yerli oyuncak araba ile 'uzaya gönderildi'

Musk, geçen yıl şubat ayında kırmızı bir Tesla aracını bir roketle uzaya göndermişti

17 Haziran 2019 15:32

Space X’in uzaya kırmızı Tesla arabasını göndermesinin ardından Rusya’daki Tomsk Devlet Üniversitesi’den bilim insanları, Rus uzay ajansı Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin’in figürünün yer aldığı yerli Jiguli oyuncak arabasını yüksek irtifa balonu ile uzaya gönderdi.

SpaceX şirketinin sahibi Elon Musk, geçen yıl şubat ayında kırmızı bir Tesla aracını bir roketle uzaya göndermişti.

Sputnik Türkçe'nin aktardığına göre Tomsk Devlet Üniversitesi’nden ToSky (Uzaya) isimli projede yer alan bilim insanları da Rus uzay ajansı Roscosmos’un Başkanı Dmitriy Rogozin’in bir figürünü, oyuncak kırmızı bir yerli Jiguli aracı ile  atmosfere gönderdi.

‘Rogozin’ Jiluli’nin şoför koltuğunda otomatik bir yüksek irtifa balonu ile saatte 80 kilometre hızla atmosferin 150 kilometre yukarısına çıktı. Araba 16 saat gökyüzünde süzüldükten sonra Moğolistan ve Çin’in 2 bin kilometre uzağındaki bir alana iniş yaptı.

Projenin mimarları, bunun eski Sovyetler Birliği ülkelerinde 2013’ten beri yüksek irtifa balonu ile yapılan en uzun işlem olduğunu belirtti.

Elon Musk’ın kurucusu olduğu Space X şirketi, 6 Şubat 2018’de uzaya Falcon Heavy roketi ile kırmızı bir Tesla Roadster’i uzaya göndermişti. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen ‘Starman’ isimli cansız bir manken oturmuştu.