Dünya

Rusya'daki Putin-Kim zirvesi iki saat sürdü: "Moskova kutsal bir mücadele veriyor; emperyalizme karşı kavgada yanlarındayız"

13 Eylül 2023 11:41

T24 Dış Haberler

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelen Kim Jong-un, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline işaret ederek Moskova'nın kutsal bir savaş başlattığını ve onları her zaman, "emperyalizme karşı kavgalarında destekleyeceklerini" söyledi. 

Rus Haber ajansı TASS, Putin ve Kim arasındaki görüşmenin yaklaşık iki saat sürdüğünü bildirdi.

Rusya'nın Amur Oblastı'nda bulunan Vostochny Uzay Üssü'ndeki ikili görüşmenin basına açık bölümünde Kim, "Rusya ayağa kalkarak egemenliği ve güvenliği için kutsal bir kavga vermeye başladı. Biz her zaman Devlet Başkanı Putin ve Rus yönetiminin kararlarını destekleyeceğiz. Emperyalizme karşı kavgada birlikte olacağız" diye konuştu.

Putin, Kim'in ifadelerinden memnun olduğunu dile getirerek, "Ekonomik işbirliği ve insani konularda konuşmamız gerekiyor. Birçok sorumuz var" dedi. 

Toplantıdan önce Kim'le silah desteğini konuşup konuşmayacakları sorulduğunda Putin, "tüm konuları" ele alacaklarını bildirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da toplantıda askeri işbirliğinin ele alınacak konulardan biri olacağını bildirmişti.

ABD, Rusya'nın Kuzey Kore'den kendilerine Ukrayna'daki işgallerinde kullanmaları için silah sağlamalarını isteyeceğini iddia etmişti.

Rusya'nın Kuzey Kore'ye uydu inşa etmesinde yardımcı olup olmayacağı sorulduğunda ise Putin, "Bu yüzden burada (uzay üssünde) buluştuk. Kuzey Kore lideri roket mühendisliğine büyük ilgi gösteriyor, uzayı geliştirmeye çalışıyorlar" dedi. 

Kuzey Kore, son 6 ayda uzaya iki kez casus uydu göndermeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Pyongyang'ın başarılı bir şekilde yörüngeye uydu göndermesi, hasımlarını gözlemesine imkan tanıyabilir.

Vostochny Uzay Üssü

İkili öğle yemeğinde ne yiyecek?

Putin ve Kim, iki saatlik yüz yüze görüşmenin ardından birlikte öğle yemeği yiyecek.

BBC'nin aktardığına göre, menüde ördek salatası, yengeç köftesi, balık çorbası, mantarlı mersin balığı ve orman meyvelerinden yapılma bir tatlı var.