Dünya

Rusya'da tartışmalı davada yeni gelişme: Savaş karşıtı aktivist ve siyasetçi Yaşin tutuklandı

14 Temmuz 2022 08:06

T24 Dış Haberler

Moskova'da mahkeme, eski belediye meclisi üyesi ve muhalif aktivist İlya Yaşin'in "Rus Silahlı Kuvvetleri konusunda yanlış bilgi yaydığı" gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Batı'nIn Rusya'da en dikkatle takip ettiği yargı süreçlerinden olan davada 39 yaşındaki Yaşin'in en az 12 Eylül'e kadar cezaevinde kalmasına karar verildi. 

Bağımsız medya organı Sota'ya göre mahkemede suçlamaları reddeden Yaşin, "İlk adımdan son adıma bu davanın arkasında siyasi gerekçeler var" dedi.

Rusya'da yetkililer, Ukrayna'nın işgalinden bu yana savaş karşıtı protestocuların üzerinde büyük baskı kurmaya başladı. İnsan hakları grubu OVD-Info'ya göre 24 Şubat'tan bu yana Rusya'da 16 binden fazla insan savaş karşıtı söylemleri nedeniyle gözaltına alındı ve onlarcası hakkında soruşturma başlatıldı.

Yaşin hakkındaki dava, Rusya ordusunun Ukrayna'nın Buça kentinden çekilmesinin ardından yayılan görüntüleri paylaştığı için açılmıştı. Fotoğraflarda sokaklardaki cesetler ve toplu mezarlar görüntüleniyordu. Ukrayna, Rusya'yı Buça'da savaş suçu işlemekle suçluyor.

Yaşin, suçlu bulunması durumunda 15 yıla kadar hapis cezası alabilir.