Dünya

Rusya'da savaş karşıtı şiir okumanın cezası 7 yıl!

Salona protestocuları desteğe gelenlerin de bir bölümü gözaltına alındı

29 Aralık 2023 09:06

T24 Dış Haberler

Moskova'da bir mahkeme, geçen sene Ukrayna'nın işgali için Rusya'da ilan edilen seferberliğe karşı şiir okunan bir protestoya katılımları sebebiyle iki kişiye yıllarca hapis cezası verdi. 

Perşembe günü 33 yaşındaki Artyom Kamardin'e eylemde bir şiirden okuduğu bölüm sebebiyle 7 yıl, 23 yaşındaki Yegor Şıtovba'ya da protestoya katıldığı için 5 buçuk yıl hapis cezası berildi. İki protestocu da kararın açıklandığı oturumda mahkemede cam bir bölmenin içinde tutuldu. 

Kararda ikilinin "Ukrayna'daki Rusya yanlısı isyancılara nefret üretmek" ve "devlet güvenliğine karşı çağrılar yapmaktan suçlu bulunduğu" belirtildi. 

Kamardin, karar açıklanmadan önce mahkeme salonunda gülerek şiirlerin "düzene mutat insanlar tarafından sevilmediğini" belirten bir şiir okudu. 

Karar açıklandıktan sonra Kamardin ve Şıtovba'ya destek için salona gelenler, "Utanın" diye bağırdı. AFP'nin aktardığına göre bağıranlardan bazıları mahkeme binasının dışında gözaltına alındı. 

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişimini başlattıktan sonra hükümete yönelik eleştirilere tolerans, "yok" denecek noktaya kadar düştü. 

Kamardin, tutukluluğu sırasında polis memurları tarafından cinsel saldırıya uğradığını ve partneri tehdit edildiği için bir özür videosu çektiğini belirtti.