Dünya

Rusya'da kızının çizdiği savaş karşıtı resmin ardından tutuklanan baba, ev hapsinden kaçtı

29 Mart 2023 11:35

T24 Dış Haberler

Rusya'da kızının okulda çizdiği Ukrayna savaşı karşıtı resmin ardından "tekrar eden suçlamalar" nedeniyle gözaltına alınan Aleksey Moskalev'in mahkeme cezasını açıklamadan kısa süre önce ev hapsinden kaçtığı belirtildi. 

Mediazona'nın haberine göre Tula bölgesinin Yefremov kasabasında yerel mahkeme, "Rus ordusunu tekrar tekrar kötü gösterme girişimleri" nedeniyle Moskalev'i iki sene hapis cezasına çarptırdı. 

Mahkemenin basın sözcüsü Olga Dıyaçuk, "Karar bugün açıklandı, ancak sanık duruşmada değildi çünkü dün akşam kaçmış" dedi. 

Dyaçuk'un açıklamasını Moskalev'in destekçileri alkışladı.

53 yaşındaki Aleksey Moskalev ve 12 yaşındaki kızı Maşa Moskaleva, Tula bölgesindeki yetkililerin dikkatini ilk olarak 2022'nin Nisan ayında, 6. sınıf öğrencisinin çizdiği resimden sonra çekmişti. 

Moskaleva'nın çizdiği resimde Ukrayna ve Rusya bayraklarının yanı sıra "Savaşa hayır" ve "Ukrayna'ya zafer" ifadeleri yer alıyor, çocuğunu Rus füzelerinden koruyan bir annenin resmedildiği görülüyordu. 

Bağımsız insan hakları gözlemevi OVD-Info'ya göre Moskaleva'nın okuldaki sanat öğretmeni, çizim hakkında müdürü bilgilendirdi. Günler sonra resmi çizen Moskaleva'nın babası, sosyal medyada yaptığı bir yorum sebebiyle "Rus ordusunu kötülemekle" suçlandı. Moskaleva'yı ise okulda Federal Güvenlik Servisi yetkilileri ziyaret etti. 

OVD-Info'nun değerlendirmesine göre güvenlik birimleri, babanın sosyal medya yorumları ile kızının çizimi arasında bağlantı olduğu sonucuna vardı. Moskolev, gruba yaptığı açıklamalarda, "Üç buçuk saat boyunca bana çocuğumu yanlış yetiştirdiğimi, onu benden alacaklarını ve beni hapse atacaklarını söylediler" dedi.

Bu olayların ardından aralık ayında Moskalev'e "tekrar tekrar Rus ordusunu kötüleme" suçlaması yöneltildi.

Moscow Times'ın aktardığına göre Moskalev, mart ayında gözaltına alındı, sonra hakkında ev hapsi kararı çıktı.

Babasının tutuklanmasından sonra yalnız kalan 12 yaşındaki Moskaleva'nın ise yetimhaneye götürüldüğü belirtildi. Moskaleva, babası serbest kalana veya bir koruyucu aile bulunana kadar burada kalacak.