Dünya

Rusya'da çocukların LBGT'lerle röportaj yapmasına imkan veren YouTube kanalına soruşturma

05 Kasım 2019 08:26

T24 Dış haberler

LGBT haklarına büyük kısıtlamar getiren yasalara sahip olan Rusya'da, çocukların homoseksüel bireylerle konuştuğu videolar yayımlayan bir YouTube kanalına "cinsel şiddet" soruşturması açıldı.

Moscow Times'ın aktardığına göre "Real Talk" adlı kanalda çocuklar LGBT'lerle röportaj yapıyordu. Rusya'da 18 yaşından küçüklere "eşcinsel propaganda" yapılmasını yasaklayan geniş bir yasa bulunuyor.

Soruşturmanın başlatılmasının ardından devlete ait kanallarda bir kızın röportaj yaptığı eşcinsel bireye, "Nasıl olur da bir erkek büyür ve bir kadını sevmez?" diye sorduğu görülüyor.

Eylül ayında Duma Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, güvenlik güçlerine bahsi geçen kanalda yayınlanan ve eski bir porno yıldızıyla röportaj yapılan videonun incelenmesi için çağrı yapmıştı. Tolstoy videonun "ahlak dışı" ve "etik olarak kabul edilemez" olduğunu söylemişti.

İnsan Hakları Aktivisti Valentina Dekyarenko'ya göre videolarda yer alan bazı çocukların anne ve babaları da sorgulanmak üzere polis tarafından çağrıldı. Aktivist, en az iki çocuğun ailesinin çocuklarının vekaletinin ellerinden alınmasıyla tehdit edildiğini aktardı.

Rus savcılar videoları üretenleri sorguladıklarını belirttikten sonra, "kurbanların sayısını belirlemeye çalışıyoruz" dedi. Rusya'da, cinsel şiddetten suçlu bulunanlar 12 ila 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyor.