Dünya

Rusya'da ayaklanıp sürgün edilen Wagner savaşçıları, Belarus ordusunu eğitecek

Belarus'ta Wagner savaşçıları için kurulan çadırlar

12 Temmuz 2023 09:03

T24 Dış Haberler

Rusya'da ayaklanıp Moskova'ya yürüdükten sonra varılan anlaşmayla Belarus'a sürgün edilen Wagner savaşçılarının burada orduyu eğiteceği belirtildi. 

Belarus Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, "Bize silahları anlatacaklar; hangilerinin iyi çalışıp hangilerinin iyi çalışmadığından söz edecekler" dedi.

Lukaşenko, Wagner paralı asker grubunun "taktik, cephaneler, nasıl saldırı ve nasıl müdafaa yapılacağı" konusunda da Belarus ordusuna eğitim vereceğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Wagner lideri Yevgeni Prigojin arasındaki anlaşmaya arabuluculuk yaparak paralı asker grubunun ayaklanmasının sebep olduğu siyasi krizin çözülmesinde önemli rol oynayan Lukaşenko, "Bu uygulama çok kıymetli" dedi.

Lukaşenko, geçen hafta yaptığı açıklamada, varılan anlaşmaya rağmen ne Prigojin'in ne de Wagner askerlerinin Belarus'a geldiğini söylemişti. Kremlin, paralı asker grubu Wagner'in ayaklanmasından 5 gün sonra, 29 Haziran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı.

Rusya'da 24 saatten kısa süren darbe girişimi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde aktif rol oynayan Wagner paralı asker grubu ile Rus ordu komutanları arasındaki çekişme, 30 Haziran Cuma akşamı kaynama noktasına ulaşmıştı. Wagner lideri Prigojin, Rus ordusunun mevkilerini vurup savaşçılarını öldürdüğünü iddia ederek, "Rusya'yı kanunsuzluktan temizleyeceklerini" söylemişti. Prigojin, Moskova'ya yürümeye başlamış, bu kapsamda Wagner, Ukrayna sınırı yakınlarında bulunan Rostov'u da ele geçirmişti. 

Cumartesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin, bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan bu bağlamda yaşananların en kısa sürede uhuletle ve suhuletle çözülmesi için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız ifadelerini kullandı” denilmişti.

Kriz, cumartesi ilerleyen saatlerde Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun Prigojin'le yaptığı görüşmenin ardından çözülmüştü. Wagner, üslerine geri dönmüş, Prigojin'in Belarus'ta yaşaması kararlaştırılmıştı..