Dünya

Rusya, casuslukla suçladığı Britanyalı diplomatların akreditasyonunu iptal etti

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), ellerinde bu yönde belgeler olduğunu söylerken, Britanya Dışişleri Bakanlığı suçlamaların asılsız olduğunu belirtti

13 Eylül 2024 15:31

T24 Dış Haberler

Rusya, casuslukla suçladığı 6 Britanyalı diplomatin akreditasyonunu iptal etti.

Bu gelişme, Başbakan Keir Starmer'ın Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere Washington'a gitmesinin üzerine yaşandı. Görüşmeler, Kiev'in Rusya içindeki hedeflere füzelerini ateşleme izni alıp almaması konusunu da kapsıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın uzun menzilli füzelerle Rusya’yı hedef almasının savaşı daha da tırmandıracağını öne sürdü ve "eğer durum böyleyse, bize yaratılacak tehditlere karşı uygun kararlar alacağız" dedi.

Öte yandan, Britanyalı eski ulusal güvenlik danışmanı Lord Peter Ricketts, 6 diplomata yöneltilen suçlamaların uydurma ve yersiz olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamada, bunun Washington'daki toplantı öncesinde Britanya’nın Ukrayna'ya verdiği sürekli askeri destek için bir misilleme cezası olduğunu belirtti.

Diğer taraftan, cuma günü açıklama yapan FSB, diplomatların istihbarat toplama belirtileri gösterdiğini ve "Rusya’ya stratejik bir yenilgi" yaşatmakla görevlendirildiklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, "Britanya büyükelçiliği, Viyana Sözleşmeleri tarafından belirlenen sınırları çok aştı" dedi.

İlgili diplomatlar cuma günü erken saatlerde Rus devlet televizyonunda isimleriyle birlikte gösterildi. Diplomatik sınır dışı etmeler, Rusya'nın Ukrayna'ya tam ölçekli saldırısının ardından Şubat 2022'den itibaren giderek daha yaygın hale geldi.

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, Britanya’nın Ukrayna'ya ülkenin "insani, enerji ve istikrar ihtiyaçlarını" desteklemek için 600 milyon sterlin yardım sağlayacağını açıklamıştı.