Dünya

Rusya bu sefer de ilk Devlet Başkanı'nın mirasını tartışıyor: Yeltsin Merkezi kapatılacak mı?

20 Haziran 2023 11:28

T24 Dış Haberler

Rusya'da tartışmaların merkezinde bu sefer Rusya Federasyonu'nun ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in adını taşıyan Yeltsin Merkezi var.

Geçen hafta üst düzey bir Adalet Bakanlığı yetkilisi, ilk Devlet Başkanı hakkındaki tarih müzesi ve kültür merkezi olan Yeltsin Merkezi hakkında ön soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Devlet Duması Vekili Andrey Alşevskih, Rus yasalarının devlet başkanları hakkındaki tarihi miras merkezlerini koruduğunu ifade etti.

Telegram sayfası üzerinden bir paylaşımda bulunan Alşevskih, "Şu anda tek çıkış yolu görüyorum: Federal yasalar değiştirilebilir ve Yeltsin Merkezi bu ayrıcalıkların dışında bırakılabilir" dedi.

Bu ihtimalleri meslektaşlarıyla gündeme alacağını söyleyen Alşevskih, "Sadece böyle bir durumda organizasyon hakkında tam kapsamlı bir soruşturma yapılabilir ve sonuç yaşatılabilir" diye konuştu.

İktidarda bulunan Birleşik Rusya Partisi'nin üyesi olan Alşevskih, Devlet Duması'nda Yeltsin Merkezi'nin bulunduğu Sverdlovsk bölgesini temsil ediyor.

Yeltsin Merkezi, Rusya 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın topyekun işgal girişimini başlattıktan bir gün sonra "askeri operasyonun" bitirilmesi için çağrı yapmıştı. 2 ay sonra merkez, açıklamayı kaldırmaya zorlandı. Daha sonra Yeltsin Merkezi'nin "yabancı ajan" ilan edilmesi yönünde çağrılara başladı.