Dünya

Rusya, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'ndan resmen çekildi

07 Kasım 2023 15:27

T24 Dış Haberler

Rusya, ABD'yi NATO askeri ittifakını genişleterek Soğuk Savaş sonrası güvenliği "baltalamakla" suçlayarak konvansiyonel silahlı kuvvetler güvenlik anlaşmasından resmen çekildi. Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya kabul edilmesi ile beraber İsveç'in başvurusunun da anlaşmanın sona erdiği anlamına geldiğini söyledi. 

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Geçerliliği ülkemiz tarafından 2007 yılında askıya alınan uluslararası hukuki belge nihayet Rusya için tarih haline geldi. AKK Anlaşması'nın resmi olarak korunması bile Rusya'nın temel güvenlik çıkarları açısından kabul edilemez hale gelmiştir" dedi. 

Bakanlık, anlaşmanın Rusya'nın çıkarlarına hizmet etmediğini açıklayarak, NATO ülkelerinin ittifak genişledikçe uygulanan kısıtlamaları aşmaya başladığını belirtti. Açıklamaya göre, hukuken bağlayıcı olan diğer iki anlaşma olan 1990 Budapeşte anlaşması ve anlaşmaya bağlı olan AKKA'nın Taraf Belgesi de geri çekildi. Rusya'nın bu yıl anlaşmadan çekilme niyetini açıklamasının ardından NATO, kararı Avrupa-Atlantik güvenliğine zarar verdiğini söyleyerek kınadı.