Dünya

Rüşvetten suçlu bulunan Samsung'un başkan yardımcısı, "ekonomik krizle mücadele etmek" için affedildi

18 ay hapiste kalan Lee Jae, Cumhurbaşkanı kararıyla affedildi

Getty Images

12 Ağustos 2022 10:02

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong, rüşvetten 18 ay hapis yattıktan sonra ülkenin Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol'un kararıyla affedildi. Adalet Bakanı, "ekonomik krizle mücadele etmek" için Lee'nin affedilmesi gerektiğini belirtmişti.

Samsung'un beyni olarak bilinen Lee 2017 yılında, eski Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'e rüşvet verdiği suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Lee'nin, eski cumhurbaşkanı ve yanında bulunan yetkililere, Samsung hissedarlarının karşı çıktığı bir birleşmeyi yapması için destek vermesi karşılığında ödeme yaptığı ortaya çıkmıştı.

2018'de cezaevinden çıkan Lee, 2021'de aynı suçlamadan dolayı tekrar hapse girmiş ancak birkaç ay içerisinde şartlı tahliye kararıyla serbest bırakılmıştı. 

Adalet Bakanı Han Dong Hoon, "Ekonomik krizi aşmak için, teknolojik yatırımlar yaparak istihdamı artıracak ve ekonomik büyümenin sürükleyicisi olacak ekonomik liderleri dikkatli seçmeliyiz" demişti. Affedilen Lee ise "Sürekli yatırım ve istihdam yaratarak ekonomiye katkıda bulunacağım" ifadelerini kullanarak teşekkür etti.