Dünya

Rus yetkili, Wagner ayaklanmasından önceden haberdar olduğu belirtilen generalin "dinlendiğini" söyledi

Surovikin, 1 Temmuz'dan bu yana kamu önüne çıkmadı

13 Temmuz 2023 07:35

T24 Dış Haberler

Üst düzey bir Rus yetkili, geçmişte Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline liderlik eden ve Wagner paralı asker grubunun ayaklanmasından bu yana görülmeyen General Sergey Surovikin'in "dinlendiğini" ve "müsait olmadığını" söyledi.

Rus yayını Shot, emekli bir general olan Devlet Duması Savunma İlişkileri Başkanı Andrei Kartapolov'a Surovikin ile teması olup olmadığını sordu. Kartapolov, "Hayır. O şimdi dinleniyor. Müsait değil" dedi.

Çeşitli raporlara göre, Surovikin'in Wagner lideri Yevgeni Prigojin ile yakın bağları bulunuyordu. ABD basınında yer alan haberlere göre ABD istihbaratı, Surovikin'in Wagner'in Moskova'ya karşı ayaklanacağından önceden haberi vardı. 

Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin eski komutanı olan General Sergey Surovikin'den Wagner lideri Yevgeni Prigojin daha önce "efsanevi bir figür" diye söz etmişti. 

Mevcut olarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin komutanı olan Surovikin'in 1 Temmuz'dan bu yana kamu önünde görülmedi.

Çarşamba günü Britanya Savunma Bakanlığı, Surovikin'in ayaklanmadan sonra "kulübeye çekildiğini" söylerken kanıt olarak da yardımcısı Viktor Afzalov'un son haftalarda "çok daha fazla göz önünde bulunmasını" gösterdi. 

Rusya'da 24 saatten kısa süren darbe girişimi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde aktif rol oynayan Wagner paralı asker grubu ile Rus ordu komutanları arasındaki çekişme, 30 Haziran Cuma akşamı kaynama noktasına ulaşmıştı. Wagner lideri Prigojin, Rus ordusunun mevkilerini vurup savaşçılarını öldürdüğünü iddia ederek, "Rusya'yı kanunsuzluktan temizleyeceklerini" söylemişti. Prigojin, Moskova'ya yürümeye başlamış, bu kapsamda Wagner, Ukrayna sınırı yakınlarında bulunan Rostov'u da ele geçirmişti. 

Kriz, cumartesi ilerleyen saatlerde Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun Prigojin'le yaptığı görüşmenin ardından çözülmüştü. Wagner, üslerine geri dönmüş, Prigojin'in Belarus'ta yaşaması kararlaştırılmıştı..