Dünya

Rus ve Çin savaş gemilerinin, ABD'nin Batı Kıyıları'na yaklaşan Pasifik Okyanusu devriyesi sona erdi

Rusya'nın Pasifik Filosu'na bağlı savaş gemileri, Çin donanmasına ait gemilerden oluşan bir müfrezeyle birlikte Japon Denizi, Okhotsk Denizi, Bering Denizi ve Pasifik Okyanusu boyunca 7 bin deniz milinden fazla yol kat etti

28 Ağustos 2023 12:54

T24 Dış Haberler

Rus Donanması'na ait gemiler, Çin savaş gemileriyle birlikte Pasifik Okyanusu'nda üç haftadan fazla süren ve ABD'nin Batı Kıyıları'na kadar yaklaşan ortak devriye görevinden döndü.

Interfax haber ajansınınbildirdiğine göre, Rusya'nın Pasifik Filosu'na bağlı savaş gemileri, Çin donanmasına ait gemilerden oluşan bir müfrezeyle birlikte Japon Denizi, Okhotsk Denizi, Bering Denizi ve Pasifik Okyanusu boyunca 7 bin deniz milinden fazla yol kat etti.

Devriye sırasında Rus-Çin müfrezesi, Rusya'da Kuriller, Japonya'da ise Kuzey Toprakları olarak bilinen ve iki komşu ülke arasında on yıllardır süregelen gerginliğin merkezinde yer alan kuzeydeki Japon adası Hokkaido'dan geçti.

Rus-Çin savaş gemileri Aleut Adaları takımadalarının bir bölümünü de dolaştı. Aleut Adaları'nın çoğu ABD'nin Alaska eyaletine ait, ancak Kamçatka Yarımadası yakınlarındaki Commander Adaları Rusya'nın bir parçası.

Wall Street Journal; Ağustos ayı başında 11 Rus ve Çin gemisinin, ABD kıyılarındaki Aleut Adaları yakınlarına kadar geldiğini bildirmişti. Ancak gazetenin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre gemiler ABD karasularına hiç girmedi.

Interfax'ın haberine göre tatbikata Rus Pasifik Filosu'nun en büyük savaş gemilerinden bazıları katıldı. Haberde, "Devriye sırasında ortak denizaltı ve uçaksavar tatbikatları gerçekleştirildi. Her iki taraftan helikopterler ve deniz havacılık uçakları kullanılarak sahte bir düşman denizaltısı arandı. Sahte düşman gemilerinden oluşan bir müfrezeye sahte füze atışı yapıldı" denildi.

Eylül ayında Çin, Rusya ile kapsamlı bir ortak tatbikata katılmak üzere 2 binden fazla askerin yanı sıra 300 askeri araç, 21 savaş uçağı ve üç savaş gemisi göndermişti.