Dünya

Rus süperyat, ABD'nin emriyle Fiji'den ayrıldı

08 Haziran 2022 15:39

El koyma kararından kaçmak için Fiji'ye gittiği iddia edilen Ruslara ait bir süperyat, mahkemenin FBI emrini onaylamasının ardından ABD'ye götürüldü.

BBC'de yer alan habere göre; ABD polisi, yaptırım uygulanan oligark Süleyman Kerimov ile bağlantılı olduğu iddia edilen 106 metrelik Amadea isimli süperyatı aylardır takip ediyordu. Nisan ayında Fiji'ye giden FBI ajanları süperyata binmişti, ancak arama emrinin Pasifik adasının yerel yasalarına aykırı olduğunu iddia eden süperyatın sahibi, ele geçirme kararını durdurmak için yasal bir süreç başlatmıştı. 

Ancak salı günü, Fiji Yüksek Mahkemesi bu iddiayı reddetti ve yatın Lautoka limanına yanaşmasının yerel yönetime 'çok pahalıya mal olacağına' işaret ederek kamu yararı için teknenin kaldırılmasına karar verdi.

Fiji Yüksek Mahkemesi, yatın herhangi bir izin almadan ve büyük olasılıkla ABD tarafından verilen karardan kaçmak için açıldığını tespit etti.

Salı günü verilen mahkeme kararının, ülkesinin dış yardım taleplerine ve uluslararası hukuka olan bağlılığını gösterdiğini söyleyen Fiji Savcılık Direktörü, "Mahkeme, ABD emrinin geçerliliğini kabul etti. Kara para aklama ve mülkiyetle ilgili konuların asıl yargı mahkemesinde karara bağlanması gerektiğine karar verdi" dedi. 

FBI; teknenin, Rusya'nın Ukrayna'daki işgaline başlamasından hemen sonra otomatik izleme sisteminin kapatılarak, tespit edilmemesi için kaçırıldığını iddia etti. 

Teknenin kayıtlı sahipleri Millemarin Investments'ın savunma ekibi, teknenin Kerimov'a ait olmadığını; yaptırım uygulanmayan başka bir Rus iş insanına ait olduğunu iddia etmişti.

Ancak ABD'li yetkililer, Rus oligark Süleyman Kerimov'un tekneyle bir bağlantısı olduğu iddialarını hala savunuyor. 

ABD, Rus oligark Süleyman Kerimov'a ilk olarak 2018'de, bir dizi kara para aklama suçlamasıyla yaptırım uygulamıştı.