Dünya

Rus servetini geri getirme çabasında yeni hamle: Rusya, BAE'de bulunan en zengin oligark Andrey Melniçenko'ya yolsuzluk davası açtı

Rusya, Melniçenko'nun Sibeco'yu eski devlet bakanı Mikhail Abyzov'dan satın almasının yolsuzluk olduğunu iddia ediyor

21 Ağustos 2023 12:56

T24 Dış Haberler

Rus hükümeti, Rusya'nın en zengin insanı olan oligark Andrey Melniçenko'ya, bir enerji şirketi satın alma anlaşmasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla dava açtı. 

Bloomberg ve Financial Times'a göre, Ukrayna işgali başladığından bu yana Rus servetini ülkeye geri getirmeye çalışan Rus hükümeti Sibirya'da birçok termik santrali bulunan Sibeco şirketine el koymaya çalışıyor. Hükümet, Melniçenko'nun Sibeco'yu eski devlet bakanı Mikhail Abyzov'dan satın almasının yolsuzluk olduğunu iddia ediyor.

Financial Times'ın haberine göre, Abyzov, 2018'de anlaşmanın tamamlanmasından aylar sonra tutuklandı. Şu anda zimmetine para geçirme ve Sibeco ile başka bir şirketin hissedarlarını dolandırma suçlamalarının ardından Rusya'da tutuklu bulunuyor.

ABD hükümeti tarafından işletilen RadioFreeEurope/RadioLiberty haber servisine göre, Melniçenko Sibeco'yu 36 milyar rubleye ya da 2018'in döviz kurlarıyla 570 milyon doların biraz üzerinde bir fiyata satın aldı.

Melniçenko'nun sözcüsü Bloomberg'e yaptığı açıklamada, bu ayın başlarında Rusya'nın Krasnoyarsk şehrinde açılan davanın kendilerine ulaştığını ve duruşmanın 7 Eylül'de yapılacağını söyledi.

Melniçenko 300 milyon dolarlık yatıyla BAE'de

Financial Times'ın haberine göre, 300 milyon dolarlık yatını Birleşik Arap Emirlikleri'nde demirleyen ve şu anda orada bulunan Melnichenko'ya karşı açılan dava, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana Rus hükümetinin serveti ülkeye geri getirme çabalarının sonuncusu. Daha önce milyarder Oleg Deripaska'nın Soçi'deki 1 milyar dolarlık otel kompleksine, Ukrayna işgaline karşı konuşmasının ardından el konulduğu bildirilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paralarını yurtdışında tutan zengin Rusların, varlıklarını ve ailelerini ülkeye geri getirene kadar "ikinci sınıf yabancılar" olarak kalacaklarını söylemişti.

Putin, Batılı şirketlerin varlıklarını da hedefliyor

Bu arada Putin, Batılı şirketlerin varlıklarını da almayı hedefliyor. Putin, Rus şirketlerine yönelik hamlelerin devam etmesi halinde Batılı varlıklara daha fazla el koyma tehdidinde bulundu. Reuters'ın haberine göre, Kremlin Nisan ayında, G7 ülkelerinin Ukrayna'daki gücünü sınırlandırmak için Rusya'ya daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunmasının ardından, Finlandiya elektrik şirketi Fortum ve Alman Uniper'e ait Rusya'daki elektrik santrallerinin kontrolünü ele geçirdi.

Financial Times'a göre, çatışmanın ortasında Rusya'ya sadık kalan zengin iş insanları maddi olarak ödüllendirildi ve gıda grubu Danone'nin yerel iştiraki ve Baltika Bira Fabrikası da dahil olmak üzere el konulan varlıkları satın alma fırsatı verildi.

Melniçenko kimdir?

Melniçenko'nun en son ölçülen net serveti 24,4 milyar dolar. Bu servetle dünyanın en zengin 63'üncü kişisi ve Rusya'nın da en zengin insanı. 

Melnichenko, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından iki yıl sonra, Rusya'nın en başarılı özel bankalarından biri olan MDM Bank'ı ve gübre üreticisi EuroChem ile kömür enerjisi şirketi SUEK'i kurdu. Metal ve madencilik imparatorluğunda 100 binden fazla kişi çalışıyor. Ukrayna'daki savaşın ortasında yükselen gübre fiyatları nedeniyle net değeri 2022 ile 2023 arasında 11,1 milyar dolar arttı.

Melniçenko ve eşi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından ABD hükümeti ve Avrupa Birliği tarafından yaptırıma tabi tutuldu. İtalyan yetkililer de geçen yıl Melniçenko'nun yatlarından birine el koydu. Milyarderin bir sözcüsü daha önce Forbes'a Avrupa Birliği yaptırımlarının "saçma ve anlamsız" olduğunu söylemişti.