Dünya

Rus şehrinin sakinlerinden üçte ikisi, Volgograd'ın tekrar Stalingrad olmasını istemiyor

03 Şubat 2023 14:35

T24 Dış Haberler

Rusya'da yapılan bir devlet anketine göre, Volgograd kenti sakinlerinin üçte ikisi, şehrin isminin tekrar Stalingrad olarak değiştirilmesini istemiyor. 

Volgograd, 1925-1961 arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği diktatörü Josef Stalin'i onurlandırmak için Stalingrad ismini taşımıştı. 1961'de şehrin ismi, "De-Stalinizasyon" süreci kapsamında değiştirilmişti. 

Stalingrad Zaferi'nin 80. yıl dönümü sebebiyle devlete ait anket kurumu VTsIOM tarafından yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 26'sı şehrin isminin tekrar Stalingrad olmasını desteklediklerini söyledi.

Katılımcıların yüzde 67'si iste isim değişikliğine karşı olduklarını belirtti. Bu kişilerin yüzde 21'i değişikliğin çok pahalı olacağını, yüzde 12'si bir anlamı olmayacağını, yüzde 11'i ise geçmişe çok odaklı olacağını ifade etti. 

Ankete göre, katılımcılarının sadece yüzde 7'si Stalin hakkında olumsuz görüşe sahip olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şehrin isminin değiştirilmesine karşı olmayacağının sinyallerini vermişti. 

2. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 200 gün süren kanlı kuşatmanın sonunda Kızıl Ordu, Nazi askerlerini yenmiş, Adolf Hitler'in güçleri, ilk kez Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Stalingrad kentinde teslim olmuştu.