Dünya

Rus muhalif Yaşin, Batı'ya kendi isteği dışında iade edildiğini söyledi: Ülkemi terk etmem anlamına geliyorsa özgürlüğümü istemiyordum

03 Ağustos 2024 12:30

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Batı ülkeleriyle yaptığı suçlu takasında Batı ülkelerine takas edilen Rus muhalif İlya Yaşin, kendi isteğinin dışında iade edildiğini belirtti. 

Almanya'nın Bonn kentinde serbest kalan diğer Rus vatandaşlarıyla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Yaşin, eğer ülkesinden ayrılmak anlamına geliyorsa özgürlüğünü istemediğini belirtti. 

Rusya Anayasası'na göre Moskova'nın bir Rus vatandaşını yabancı ülkeye iade etmek için onun rızasını almak zorunda olduğunu belirten Yaşin, Rusya dışına iade edilmeyi kabul etmediğine dair bir dilekçe hazırlayıp yetkililere sunduğunu ifade etti. 

Yaşin, kendisine Rusya'ya dönmesi durumunda muhalif lider Aleksey Navalni ile aynı kaderi paylaşacağının söylendiğini ifade etti. Yaşin'in uzun süre beraber çalıştığı Navalni, şubat ayında tutulduğu ceza kolonisinde şüpheli şartlarda ölmüştü.

Yaşin kendisine ayrıca takas edilirse uzun süre boyunca siyasi suçlardan tutuklu olan başka kimsenin takas edilmeyeceğinin söylendiğini aktardı. Yaşin, kendisi yerine sağlık durumu daha kötü olan birinin serbest kalmasını tercih edeceğini belirtti. 

Suikastçı Vadim Krasikov'un Almanya tarafından Rusya'ya iade edilmesine de değinen Yaşin, "Bir katil için takas edildiğimi düşünmek dayanılmaz" diye konuştu.