Dünya

Rus milyarder, Ukrayna'nın işgal edilmesi nedeniyle Rusya vatandaşlığından çıktı

01 Kasım 2022 08:48

T24 Dış Haberler

Rus milyarder bankacı ve girişimci Oleg Tinkov, Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rus vatandaşlığından feragat ettiğini açıkladı. 

Instagram hesabından bir paylaşımda bulunan Tinkov, "Rus vatandaşlığından çıkma kararı aldım. Barışçıl komşusuyla savaş başlatmış ve günlük olarak masum insanları öldüren faşist bir ülke ile bağdaştırılamam" yazdı.

"Umarım başka ünlü Rus iş insanları da benim gibi bu kararı verir" diyen Tinkov, "Çünkü bu Putin'in rejimini ve ekonomisini zayıflatacak, sonunda da yenilmesine sebep olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Paylaşımında Rusya vatandaşlığını sonlandırdığını gösteren bir sertifika da paylaşan Tinkov, "Putin'in Rusyası'ndan nefret ediyorum, ancak bu delice savaşa açıkça karşı olan tüm Rusları seviyorum" yazdı.

54 yaşındaki Tinkov, 20 milyon müşterisi olan online Tinkoff Bankası'nı kurmuştu. Tinkov'a Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Britanya yaptırım uyguladı. 

Tinkov 2020 yılında ABD'de vergi kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle tutuklandı ve daha sonra kefaletle serbest bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra milyarder bankacı Londra'da lösemi tedavisi gördü. 

Milyarder, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini daha önce de eleştirerek "delice savaş" olarak nitelendirmiş ve "katliamın son bulması için" Batı'ya harekete geçme çağrısı yapmıştı. 

Tinkov, 2020 yılında bankadaki CEO'luk görevinden istifa etti. Tinkoff, kurucusunun savaşı eleştiren yorumlarıyla arasına mesafe koydu.