Dünya

Rus medyası, Alman askeri yetkililerinin Ukrayna planlarını konuştuğu görüşmenin ses kaydını sızdırdı

Sızdırılan telefon görüşmesinde katılımcılar, Başbakan Olaf Scholz'un şimdiye kadar açıkça reddettiği Kiev'e olası Taurus seyir füzeleri teslimatını tartışıyordu

04 Mart 2024 11:19

T24 Dış Haberler

Üst düzey Alman askeri yetkililerinin Ukrayna'ya gönderilen silahlar ve Kiev'in Kırım'daki bir köprüyü vurma ihtimalini görüştüğü bir toplantısının ses kaydı sızdırıldı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, sızıntıdan Rusya'yı sorumlu tutarak durumu "ülke içinde bölünme yaratmayı amaçlayan bilgi savaşı" olarak tanımladı. 

Cuma günü Rus medyası, Alman subayların Ukrayna'ya gönderilen silahlar ve Kiev'in Kırım'daki Kerç Köprüsü'nü vurma ihtimalinin konuşulduğu 38 dakikalık bir görüşme kaydı yayımladı. 

Sızdırılan telefon görüşmesinde katılımcılar, Başbakan Olaf Scholz'un şimdiye kadar açıkça reddettiği Kiev'e olası Taurus seyir füzeleri teslimatını tartışıyor. Kiev uzun zamandır Almanya'dan 500 kilometre uzaklıktaki hedeflere ulaşabilen Taurus füzeleri istiyordu.

Görüşmede ayrıca Fransa ve Britanya tarafından Kiev'e sağlanan uzun menzilli füzelerin kullanımı ve Ukraynalı askerlerin eğitimi de ele alındı.

İfşaat, 1 Mart günü, Rus muhalif Aleksey Navalni’nin Moskova’da cenazesinden yalnızca birkaç saat sonra Rus kamu yayıncısı Russia Today’in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan tarafından yapıldı.

TIKLAYIN | Murat Yetkin, Rusya'nın Alman ordusu ifşaatını yazdı: "Türkiye dahil bütün NATO üyelerinin askeri sırlarına tehdit oluşturuyor mu?"

"Sızıntı çok ciddi"

Cumartesi günü Almanya bunu açık bir dinleme eylemi olarak nitelendirdi ve soruşturma başlattığını söyledi. 

Pistorius Pazar günü yaptığı açıklamada "Bu olay bir konuşmanın dinlenmesi ve yayınlanmasından çok daha fazlası... Putin'in yürüttüğü bilgi savaşının bir parçası. Bu hibrit bir dezenformasyon saldırısıdır. Birliğimizi baltalamakla ilgilidir" dedi.

Almanya Başbakanı Scholz, sızıntıyı "çok ciddi" olarak nitelendirdi. 

Alman ARD kanalı sızıntıyı Alman gizli servisleri için bir "felaket" olarak nitelendirdi. Der Spiegel dergisine göre video konferans, ordunun gizli bir iç ağında değil WebEx platformunda gerçekleştirilmişti. 

Şu anda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev Pazar günü yaptığı açıklamada kaydın Berlin'in Moskova ile savaşmaya hazırlandığına işaret ettiğini söyledi.

Rusya Dışişleri, Almanya'nın Moskova Büyükelçisi'ni çağırdı

Alman subaylarının Kırım Köprüsü'nün uzun menzilli füzelerle imha edilmesiyle ilgili ses kaydının sızdırılmasının ardından, Almanya'nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Girişte gazetecilerin sorularını cevaplamayan Büyükelçi Lambsdorff, bir süre sonra açıklama yapmadan Bakanlıktan ayrıldı.