Dünya

Rus komedyenlerin işlettiği Meloni'nin diplomatik danışmanı istifa etti

03 Kasım 2023 22:32

"Vovan&Lexus" ismiyle tanınan Rus komedyenlerin telefon şakası ile işlettikleri İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin diplomatik danışmanı Büyükelçi Francesco Maria Talo istifa etti.

İtalya Başbakanı Meloni, iki Rus komedyenin bir Afrikalı lidermiş gibi kendisiyle telefon görüşmesi yapması ve bu görüşmedeki sözlerinin basına düşmesi skandalının ardından, diplomatik danışmanı Büyükelçi Talo'nun olayın sorumluluğunu üstlenerek bugün istifa ettiğini bildirdi.

AA'nın haberine göre Meloni, Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada, 1 Kasım'da kamuoyuna yansıyan, kendisine iki Rus komedyen tarafından yapılan telefon şakasına ilişkin soruları da yanıtladı.

"Diplomatik danışman ofisime bildirdim"

"Vovan&Lexus" ismiyle tanınan Rus komedyenler Vladimir Kuznetsov ve Aleksej Stolyarov tarafından 18 Eylül'de yapılan ve kaydı 1 Kasım'da basına düşünce, İtalya Başbakanlığının da doğruladığı telefon şakasının, şaka olup olmadığını görüşme anında fark edip etmediği sorulan Meloni, "Telefon görüşmesinin sonuna doğru bazı şüphelerim oldu. Özellikle Rus propagandasının tipik bir konusu olan Ukrayna milliyetçiliğinin konuşulduğu kısımda. Bu nedenle teyit edilmesini istedim. Bunu diplomatik danışman ofisime bildirdim" yanıtını verdi.

Meloni, liderlerle bu tarz görüşmeleri çok yaptıklarını ancak Diplomatik Danışman Ofisi'nin bu hadisede "yüzeysel" ve "dikkatsiz" bir yaklaşım sergilediğini söyledi.

"Kremlin propagandası"

Diplomatik danışmanı Büyükelçi Talo'nun olayın sorumluluğunu üstlendiğini belirten Meloni, "Diplomatik danışman Büyükelçi Francesco Talo bu sabah istifasını sundu" dedi.

Meloni, Talo'ya kendisine bugüne kadarki emeklerinden ötürü teşekkür etti.

Başbakan Meloni ayrıca bu olayın "Kremlin propagandası" olduğunu savundu.