Dünya

Rus diplomat duyurdu: Griner ile 'Ölüm Taciri'nin takası için ABD ve Rusya arasında müzakereler yapılıyor

Griner, Rusya'da 9 yıl hapis cezasına çaptırıldı

15 Ağustos 2022 08:41

T24 Dış Haberler

Rus bir diplomat; ABD'de tutuklu bulunan ve "Ölüm taciri" olarak bilinen Rus silah taciri Viktor Bout'la Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner takası için Moskova ile Washington arasında görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Rusya, bu vesileyle takas konusunda müzakereler yürütüldüğünü ilk kez resmi ağızdan dile getirmiş oldu. 

TASS haber ajansının aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Amerika Departmanı Direktörü Aleksandır Daçiyev, "Çok hassas olan takas konusu başkanlarımızca belirlenen kanallardan ilerliyor" dedi.

Daçiyev, "Sessiz diplomasi devam ediyor; Washington propaganda tuzağına düşmezse meyvesini verecektir" diye devam etti.

Kadın basketbolunun önemli yıldızlarından olan Griner, şubat ayında Moskova havalimanında esrar yağı bulunan e-sigara kartuşları taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Griner, ağustos başında uyuşturucu madde bulundurmaktan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bout ise 2008 yılında Tayland'da yakalandıktan sonra 2012'de ABD'ye iade edildi ve burada dünyanın en kanlı savaşlarındaki isyancı gruplara silah sağlamaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Bout'ın hayatı 2005 tarihli başrolünü Nicolas Cage'in oynadığı "Lord of War" filminde konu alınmış; eski Britanyalı bakan Peter Hain, Angola ve Liberya'daki savaşlara silah sağladığı için kendisine "Ölüm tüccarı" lakabını vermişti.

Rusya, uzun süredir Bout'un iadesini istiyordu.