Gündem

Rus devlet televizyonu: Türkiye, Rus uçaklarına ateş açtı

27 Şubat 2020 18:45

T24 Dış Haberler

Rus devlet televizyonu, Suriye'nin İdlib bölgesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Rus ve Suriye askeri uçaklarını füzelerle vurduğunu söyledi.

Reuters'ın Rusya 24 kanalından aktardığı iddiada, Suriye'deki muhaliflerin İdlib'deki Neyrab kasabasını ele geçirdiği belirtildi.

Rusya 24, Suriye ve Rus savaş uçaklarının bölgedeki muhalifleri durdurmak için ateş açtığını, muhalifler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ise taşınabilir hava savunma sistemleri kullanarak uçakları vurduğunu aktardı.

AA: Kaynaklar iddiayı yalanladı

Anadolu Ajansı'nın haberinde ise Rus uçaklarının hedef alındığı iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

Haberde, "AA muhabirinin konuya ilişkin sorusu üzerine güvenilir kaynaklar, söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Ateşkesi sağlamak üzere İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Rus savaş uçaklarını hedef aldığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan kaynaklar, Türk askerinin hiçbir şekilde Rus askerlerini ve Rus uçaklarını hedef almadığını belirtti" denildi.

Rus kaynak 'Muhaliflerin Serakib iddiası doğru değil' dedi

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Suriyeli muhalifler, İdlib eyaletindeki stratejik öneme sahip Serakib kasabasını Suriye ordusundan geri aldıklarını duyurdu. Rus medyasına konuşan Rusya'dan askeri bir kaynak ise muhaliflerin iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa yazılı açıklamasında "Serakib kasabası Esad'ın çetelerinden tamamen kurtarılmıştır" dedi.

Reuters haber ajansına göre muhalif kaynaklar bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiğini de söylüyor.

Fakat Rus haber ajanslarının ismini vermeden aktardığı bir Rus askeri kaynağı, Serakib'in hükümet karşıtlarının eline geçtiği haberlerini reddederek Suriye ordusunun saldırıları püskürtmeyi başardığını söyledi.

Suriye hükümet kaynaklarından gelen bilgilere göre ise Suriye ordusu bu bölgede bir karşı harekat başlattı.

Muhalefete yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Suriye ordusunun son üç gün içinde İdlib civarında 60 kadar köy ve kasabayı ele geçirdiğini duyurdu.