Dünya

Rus bilim insanlarına göre güçlü güneş aktivitesi, radyolarda kesintiye neden olabilir

17 Temmuz 2023 09:08

T24 Dış Haberler

Rus bilim insanları, pazar günü güneşte üç patlamanın gözlemlenmesinin ardından, pazartesi günü kısa dalga iletişimini engelleyebilecek güçlü güneş patlamalarının beklendiğini söyledi.

Reuters’ın Moskova'daki Fedorov Uygulamalı Jeofizik Enstitüsü'ne dayandırdığı haberine göre, proton patlamaları da dahil olmak üzere X sınıfı patlamaların mümkün olduğunu ve kısa dalga radyo yayınlarının kötüleşmesinin beklendiğini bildirdi.

Fedorov Enstitüsü’nden yapılan açıklamada pazar günü üç güneş patlaması gözlemlendiği, bunlardan birinin 14 dakika sürdüğü ve radyo iletişiminde kesinti yaşandığı aktarıldı.

X sınıfı patlamaların güneş sistemindeki en büyük patlamalar olduğu ve uzun süreli radyasyon fırtınaları yaratabileceği belirtildi. Proton patlamalarının, ağırlıklı olarak protondan oluşan solar enerji parçacıklarının meydana getirdiği bir fırtına olduğu bilgisi verildi.

Güneşteki manyetik alanların bir araya geldiği durumlarda oluşan patlamaların, NASA'ya göre dünyanın manyetik alanını etkileyerek uydulara ve iletişim ekipmanlarına zarar verebileceği belirtildi.