Dünya

Rus bilim insanı: Habitatları yok oldukça kutup ayılarında yamyamlık vakaları artış gösteriyor

27 Şubat 2020 08:13

T24 Dış haberler

Rus bir bilim insanı, insanların doğal yaşam habitatlarına zarar verdikçe daha çok kutup ayısının birbirlerini öldürdüğü ve yediğinin gözlemlendiğini aktardı.

Interfax'ın aktardığına göre bir konferansta konuşan kutup ayısı uzmanı İlya Mordvintsev, "Kutup ayılarında yamyamlık vakaları olduğu uzun süredir biliniyor. Ancak, eskiden bu vakalar nadirken, şimdi sık sık görüyoruz" dedi.

Kutup ayılarında yamyamlık vakalarının artış gösterdiğini vurgulayan Mordvintsev, "Bazı mevsimlerde yeteri kadar yiyecek bulunmuyor ve büyük erkekler yavruları olan dişilere saldırıyor" bulgusunu aktardı.

Rus bilim insanı, daha çok vakaların bildirilmesinin arkasında kuzey kutbunda artık daha çok insanın görev yapması olabileceğini de belirtti. Mordvintsev, "Artık sadece bilim insanlarından bilgi almıyoruz. Orada giderek artan petrol şirketi ve Savunma Bakanlığı çalışanları da bilgi aktarımında bulunuyor" dedi.

İnsan aktivitelerinin kutup ayılarının yaşamını nasıl etkilediğini de örneklendiren Mordvintsev, Barents Denizi yakınlarındaki Obi Körfezi'nin kutup ayıları için önemli bir avlanma alanı olduğunu, ancak bu kış doğal gaz gemilerinin sıklıkla buradan geçtiğini ifade etti. Bölgedeki doğal gaz çıkarma çalışmalarına işaret eden Rus bilim insanı, "Obi Körfezi kutup ayıları için hep bir avlanma sahasıydı. Şimdi her mevsim buzları kırılıyor" ifadelerini kullandı.