Dünya Basınında Bugün

Rus basını: "Galiba Erdoğan bile Suriye'deki sorunun çözülmesini istiyor"

"Putin, gündüz Erdoğan ve Ruhani ile, akşam ise judocularla maç yaptı"

15 Şubat 2019 10:59

Rus gazetesi Kommersant, bugünkü nüshasının manşetine Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran lideri Hasan Ruhani arasındaki üçlü zirveyi taşıdı.  Kommersant gazetesi, Andrey Kolesnikov tarafından kaleme alınan makaleye “Bu kadar mücadele yeterli görünüyor” türünden ironik bir başlık attı. Kolesnikov, Soçi zirvesinde "çok da yeni bir açıklama" duyulmadığını savundu.
 
Türkrus'un aktardığına göre dün Putin’in gündüz Ruhani ve Erdoğan’la akşam da judocularla “maç yaptığını” yazan Rus gazeteci, herkesin İdlib’le ilgili bir atılım beklerken “Suriye’de anayasa komitesi kurulacak” türü bir cümleyle karşılaştığını belirtti. Kolesnikov, "Erdoğan artık Esad’la uğraşmaktan vazgeçti" ifadelerini kullandı ve “Galiba Erdoğan bile Suriye’deki sorunun çözülmesini istiyor” diye yazdı.
 
Kommersant yorumcusu Erdoğan’ın yaklaşık beş ay önce "İdlib’in sorumluluğunu aldığında" kentin yüzde 20’sinin El Nusra militanları tarafından kontrol edildiğini, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın çabalarından sonra bu oranın yüzde 100’e yükseldiğini” öne sürdü.

Zirvede Erdoğan’ın heyecansız konuştuğunu ifade eden Kolesnikov, ateşli bir konuşma yapan İran lideri Ruhani’nin ise Türk mevkidaşına yönelik olarak “Eskiden İdlib önlemlerini daha kolay uygulayabilirdik, şimdi iki hatta üç kat daha fazla gayret göstermeliyiz” dediğini vurguladı.

Rusya lideri Putin’in artık Suriye’de ABD’nin görüşüne fazla önem vermeyeceğini belli ettiğini öne süren Kolesnikov, bu arada bütün bu gelişmelerin, hiçbir şey yapmasa bile iktidarını güçlendiren Esad’ın hoşuna gittiğini savundu.