Dünya

Rugby Ligi, trans sporcuların kadınlar maçlarında yer almasını yasakladı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, trans sporcuların katılımının her spor dalı tarafından ayrı ayrı belirlenmesine karar vermişti

21 Haziran 2022 09:15

T24 Dış Haberler

Yüzmenin ardından Rugby Ligi de trans  sporcuların uluslararası kadın maçlarında yer almasının yasaklandığını duyurdu. Lig, trans kapsayıcı politikaları için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Uluslararası Rugby Ligi, "kişinin katılma hakkı" ile diğer katılımcılara risk algısı arasında denge kurmayı amaçladıklarını söyledi. Lig, spor dünyasında trans kapsayıcılıkla ilgili yapılan araştırmaları takip ettiklerini, bir politika belirleyeceklerini söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, trans sporcuların katılımının her spor dalı tarafından ayrı ayrı belirlenmesine karar vermişti.

Su sporları alanında uluslararası rekabeti yöneten FINA, ergelik dönemini erkek olarak geçirmiş trans atletlerin kadınlar kategorisinde yarışmasını yasakladı.

Trans atletlerin kadınların yarıştığı sporlarda yarışması, doğdukları cinsiyetin fiziksel özellikleri nedeniyle rakiplerinden daha avantajlı oldukları gerekçesiyle eleştiriliyor. Trans atletler ve destekçileri ise bu görüşe tepki gösteriyor.