Gündem

RTÜK koltuğu tartışması: TBMM’deki toplantının perde arkası

1 Temmuz önerisi Mustafa Şentop'tan çıkmış

01 Kasım 2022 08:02

Meclis Başkanlık Divanı’nda alınan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) Taha Yücel’in istifasıyla boşalan koltuğun AKP mi yoksa İyi Parti’de mi kalacağına yönelik tartışmada yeni bir gelişme yaşandı. Bugün yapılacak seçimde AKP ve İYİ Parti ikişer adayı yarışacak. Söz konusu önerinin TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan geldiği belirtiliyor.

TBMM Başkanlık Divanı, boşalan RTÜK üyeliği için geçen hafta toplanmış ve oyçokluğu ile Yücel’in, ASELSAN yönetimine geçmek üzere istifa ettiği tarih dikkate alınarak, Meclis’in 1 Temmuz’da geçerli olan aritmetiğine göre yeni üyenin seçilmesi gerektiğine karar vermişti. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, “üyeliğin boşaldığı tarih kriteri” bizzat TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan geldi. Şentop’un söz konusu toplantıda, “Meclis’in RTÜK üye seçimi ile ilgili objektif bir kriter belirlemesi gerektiğini” ifade ederek RTÜK Yasası’ndaki söz konusu 35. maddenin 5. fıkrasında yer alan “seçim günü” ifadesinin “manipülatif olabileceğini” söylediği öğrenildi.

Şentop’un, “Konuyu ne RTÜK’ün ne de Meclis’in inisiyatifine bırakmayalım. İstifa, ölüm gibi hallerde boşalma olduysa boşalmanın gerçekleştiği tarihi somut ve objektif bir kriter olarak esas alalım” ifadelerini kullandığı belirtildi. Bunun üzerine Şentop’un, “üyelikte boşalma olduğu tarih kriterini” bizzat Meclis Başkanlık Divanı’nın onayına sunduğu ve İYİ Partili üye Enez Kaplan’ın da öneriye itiraz etmediği kaydedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün RTÜK üye seçimi yapılacak. AKP’nin göstereceği iki aday arasından birine milletvekilleri oy kullanacak. Oylamayla çoğunluğu elinde bulundurduğu için söz konusu koltuk yeniden AKP’ye geçecek.

Mevcut durumda RTÜK yönetiminde AKP’nin üç, CHP ve MHP’nin ikişer, HDP’nin ise bir üyesi bulunuyor.

İYİ Parti de boşalan RTÜK üyeliği için Genel Başkan Başdanışmanı ve gazeteci Murat İde ile gazeteci Çiğdem Akdemir’i aday gösterdi.