Karara Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi tepki gösterdi. Tele 1'e verilen ceza "basın tarihine geçen kara bir leke" olarak değerlendirildi
TGC: RTÜK’ün Tele1’e verdiği ceza basın tarihine geçen kara bir lekedir
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının ardından RTÜK’ün Tele1 Televizyonu’na yayın durdurma ve para cezası vermesini kınayan bir açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:
“Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Tele1 Televizyonu’na toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ve terörü övmek iddialarıyla yedi gün ekran karartma, beş kez program durdurma ve yüzde 5 para cezası vererek gazetecilik mesleğine doğrudan müdahale etmeyi sürdürmüştür.
RTÜK bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarına ceza vererek yurttaşın bilgiye erişim hakkını engellemeye devam etmektedir. RTÜK’ün kararları ölçüsüz, orantısız ve Anayasa’ya aykırıdır. RTÜK aldığı kararlarla kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmayı hedeflemektedir. Sansür ve oto sansürü yaygınlaştırmaktadır.
Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın düşünceleri nedeniyle tutuklanmasının ardından RTÜK’ün Tele 1 Televizyonu’na verdiği bu ağır cezalar, basın tarihine geçen kara bir lekedir.
RTÜK, kuruluş yasasına uygun olarak görev yapmalı, tüm medya kuruluşlarına eşit mesafede durmalıdır. Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermelidir. Yurttaşın habere erişimine engel olmaktan vazgeçmelidir.”
Basın Konseyi: RTÜK, hukuksuz kararıyla, Anayasal teminat altındaki ifade ve basın özgürlüğünü tanımadığını ortaya koydu.
Basın Konseyi ise RTÜK'ün Tele1'e verdiği cezayı 'basın özgürlüğünün askıya alınması' şeklinde yorumladı:
“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) ifade özgürlüğü kapsamındaki bir yayını gerekçe göstererek TELE 1 televizyon kanalının bir hafta süreyle yayınının durdurulması ve en üst orandan idari parası cezası uygulaması kararı, ifade ve basın özgürlüğünün askıya alınmasıdır.
TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın, ‘4 Soru 4 Cevap’ programındaki sözleri cımbızlanıp ‘montaj kaset’ ile önce sosyal medyada linç edilmesi; ardından gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından şimdi de kanalı susturmak için RTÜK devreye girdi. Üst Kurul’da iktidar kontenjanından seçilen üyelerinin oylarıyla TELE 1 ekranlarının 7 gün süreyle karartılması ve yüzde 5 oranında idari para cezası uygulaması kararı alındı.
İktidarın talimatıyla hareket eden RTÜK hukuksuz kararıyla, Anayasal teminat altındaki ifade ve basın özgürlüğünü tanımadığını ortaya koydu.
TELE 1 hakkında verilen bu karar, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının gaspı olduğu kadar, iktidarın özgür ve bağımsız medyayı susturmak ve mümkünse yok etmek için RTÜK’ü araç olarak kullandığının kanıtıdır.
Basın Konseyi olarak iktidara bu yolun çıkmaz yol olduğunu hatırlatıyor; RTÜK’ü de ‘görsel ve işitsel yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğünü, farklı görüşleri ve çoğulculuğu güvence altına almak, tekelleşmeyi önlemek’ olan kuruluş yasasındaki asli görevine biran önce dönemeye davet ediyoruz.”