Gündem

RTÜK’te bir ilk: Başkan’ın ek işlerini ve kurul kararlarını sorgulayan Faruk Bildirici’nin RTÜK üyeliği düşürüldü!

31 Ekim 2019 14:27

CHP kontenjanından RTÜK üyesi olan Faruk Bildirici'nin üyeliği düşürüldü. Karar 2'ye karşı 6 oyla alındı. Karar tepki gösteren Bildirici, "Bu tahammülsüzlüğü, hukuksuzluğu, anti demokratik kararı yargıya götüreceğim" dedi. 

"Hukuksuzluk galip geldi"

Bildirici kararın ardından Twitter'dan yaptığı ilk açıklamada, "Hukuksuzluk galip geldi üyeliğimin düşürülmesi karar verildi" ifadesini kullanarak, "Muhalefet yapmanın bedeli üyeliğimin düşürülmesi oldu. Bu tahammülsüzlüğü, hukuksuzluğu, anti demokratik kararı yargıya götüreceğim" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN: RTÜK üyeliği düşürülen Faruk Bildirici: Bu demokrasi darbesidir, RTÜK’ün ne özerkliği var artık ne de bağımsızlığı!

Bugün saat 14.00'te toplanan RTÜK Üst Kurulu toplantısında Faruk Bildirici'nin RTÜK üyeliğinin düşürülmesi teklif edildi. Teklif, 2'ye karşı 6 oyla kabul edildi. 

RTÜK üyesi Taşcı'dan açıklama: Hukuki ve siyasi sonuçları olacak

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Bildirici'nin üyeliğinin 2'ye karşı 6 oyla düşürüldüğünü açıkladı. Toplantının bitiminin ardından Twitter'dan bir açıklama yapan Taşcı, "Sayın Faruk Bildirici'nin üyeliği 2’ye karşı 6 üyenin oyuyla düşürüldü. Bu karar demokrasiye ağır darbe, muhalefete yönelik de tahammülsüzlüğün kanıtıdır. Verilen karar hukuken yok hükmündedir. Bunun hukuki ve siyasi sonuçları olacaktır" dedi. 

"TBMM Genel Kurulunda tüm üyelerin oylarıyla seçilen bir üye, Üst Kurul'da 6 üyenin el kaldırmasıyla düşürülüyorsa RTÜK kendisini TBMM’nin ve Milli İradenin üzerinde görüyor demektir" diyen Taşcı, "Verilen karar, oy veren milletvekillerinin iradesini, Meclisin tercihini hiçe saymaktır" ifadesini kullandı.

Taşcı, "RTÜK’teki mücadelemiz dün olduğu gibi yarın da aynı inanç ve kararlılıkla sürecektir" ifadesini kullanarak, "Bizlerin buradaki varlık nedeni, bizleri seçen iradeye yakışır biçimde demokrasiyi, düşünce özgürlüğünü ve insan haklarını sonuna kadar en gür sesle savunmaktır. Savunamaya da devam edeceğiz" dedi. 

TIKLAYIN - Faruk Bildirici TBMM'de 283 oyla seçildi, 6 oyla 'üyelikten çekilmiş' sayılarak RTÜK'ten atıldı!

Ne olmuştu?

Bildirici, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu yönetim kurullarına üyeliği bulunduğunu açıklamıştı. RTÜK yasasına işaret ederek üyeliklerin 'etik ve yasa dışı' olduğunu ifade eden Bildirici, Şahin’in “RTÜK’teki görevlerinden çekilmiş sayılması” için TBMM ve RTÜK Başkanlığı'na dilekçe vererek, gereğinin yapılmasını talep etmişti.

Bildirici, RTÜK Başkanı ve başkan vekilinin başka bir yerde görev almalarının kanunen yasak olduğunu belirterek, Şahin'in TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu yönetim kurullarında “hükûmeti temsilen” görev aldığını kaydetmişti. Bildirici, Şahin’in RTÜK Kanunu’nun 38. Maddesi ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 16. Maddesini ihlal ettiğini ve görevinin düştüğünü belirtti. Bildirici’nin dilekçesi RTÜK’ün ardından TBMM Başkanlığı’na da sunulmuştu.

 
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Şahin’in görevden çekilmiş sayılması ve yeni bir Üst Kurul üyesi seçilmesi için TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a başvurmuştu. Özel, “Üst Kurul adım atmadığı için TBMM Başkanlığı harekete geçmelidir” demişti.